Slovenija
18 ogledov

Na pomoč pri učbenikih dobrodelne akcije

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek
Brez dobrodelnih akcij in sejmov rabljenih učbenikov bi številne socialno ogrožene družine težko kupile nove učbenike in druge šolske potrebščine, ki otroci potrebujejo ob začetku šolskega leta. Stisko blažijo tudi dobrodelne akcije, ki v teh dneh potekajo po vsej Sloveniji.

Stroški nakupa šolskih potrebščin za posameznega osnovnošolca znašajo več kot 200 evrov, seveda odvisno od šole in višine razreda. A pri srednješolcih so stroški lahko še precej večji, opozarjajo v Slovenski karitas. Nakup šolskih potrebščin pa je seveda šele začetek, saj se bremena za starše nadaljujejo tudi med šolskim letom.

Število prošenj je večje

V Slovenski karitas poudarjajo, da so v letošnjem poletju v okviru dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 8593 socialno ogroženim osnovnošolcem in srednješolcem. V avgustu so tako za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup potrebščin porabili 242.316 evrov. Glede na vse večje število prošenj bo prek Karitas tudi letos pomoči v obliki potrebščin deležnih več kot 12.000 otrok, kar je 2000 več kot lani.

Med letom pa se zbiranje pomoči nadaljuje, saj ga Karitas namenja plačilu obšolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev. S 1. septembrom se bo v akcijo zbiranja sredstev za šolske potrebščine vključil tudi portal Kuponko.si, kjer bo mogoče neposredno darovati za šoloobvezne otroke. Šolske potrebščine pa bodo v Slovenski karitas zbirali tudi v nedeljo na Čarobnem dnevu v Volčjem potoku.

Dobrodelne akcije še vedno potekajo

Tudi Rdeči križ Slovenije z lokalnimi akcijami pomaga socialno šibkim družinam s šoloobveznimi otroki. Ljubljanski Rdeči križ je minuli petek ponovno zbiral šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin v okviru Izmenjevalnice. Z zbranimi šolskimi torbicami, zvezki, barvicami, šestili in ravnili bodo po navedbah Gaje Naje Rojec iz ljubljanskega Rdečega križa olajšali prehod v novo šolsko leto.

Na novomeškem združenju Rdečega križa pa do 5. septembra poteka akcija zbiranja novih in rabljenih šolskih potrebščin.

Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije sta 1. julija začeli dobrodelno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe. Z njo zbirata tako šolske potrebščine kot denar za njihov nakup. Do 14. avgusta so zbrali kar 6775 različnih šolskih potrebščin, ki so jih predali otrokom iz socialno ogroženih družin. Akcija poteka do 9. oktobra, prispevki pa se lahko pošljejo na transakcijski račun zveze prijateljev mladine, ali pa se pošlje sms na 1919 s ključno besedo ZPMS.

Sejmi rabljenih učbenikov

Sejmi rabljenih učbenikov, ki ponujajo možnost cenejšega nakupa, bodo potekali večinoma v začetku septembra, nekateri tudi ta konec tedna. Tako bo med drugim Društvo prijateljev mladine Kranj v sodelovanju s tamkajšnjim zavodom za turizem v soboto na Glavnem trgu ob mestnem vodnjaku organiziralo sejem rabljenih šolskih knjig in potrebščin.

Tudi letos se bodo lahko srednješolci po šolsko literaturo odpravili na Sejem rabljenih učbenikov, ki ga letos že osmič zapored zanje pripravljajo v Zvezi študentskih klubov Slovenije. Sejmu se bo 5. in 6. septembra pridružil tudi rdeči križ z akcijo zbiranja šolskih potrebščin in prostovoljnih prispevkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.