Slovenija
22 ogledov

Na pomoč prišli pomurski gasilci

Led v Postojni Bralka Urška
Na pomoč poledeneli Notranjski so prišli pomurski gasilci. Na Postojnskem opozarjajo pred padajočimi kosi ledu.

Okoli 215 pomurskih gasilcev se je odpravilo na Notranjsko, kjer pomagajo pri odpravljanju posledic ujme.

Prišli so s 43 vozili, s seboj pa so pripeljali 57 agregatov in ustrezne električne podaljške. Opremili so se tudi s 86 motornimi žagami, sekirami in drugim orodjem, za morebitno črpanje vode pa so s seboj vzeli tudi vodne črpalke.

Izjemen odziv

Čeprav je gasilska zveza za pomoč zaprosila šele včeraj popoldne, je bil po besedah poveljnika pomurskih gasilcev Dušana Utroše odziv izjemen, saj jim je v zelo kratkem času uspelo zbrati gasilce in pripraviti opremo.

Pomurski gasilci bodo na Notranjskem predvidoma ostali dva dneva, nekateri pa se bodo vrnili že ponoči. Po potrebi se bodo konec tedna vrnili na ogrožena območja.

Z dreves padajo veliki kosi ledu

Na območju Postojne in Pivke so ceste pogojno prevozne. Veliko težav imajo na odsekih cest, ki potekajo skozi gozd, je povedal vodja vzdrževanja pri koprskem cestnem podjetju Karlo Šturm. Dež je namreč začel raztapljati led na drevesih, s katerega zdaj padajo veliki kosi, prav tako odpada že polomljeno vejevje.

Ogledali si bodo nasipe

Poplavljanje v vasi Bač se je ponoči še zmanjšalo in je trenutno nevarno za manjše število objektov, je sporočil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica Janko Slavec. Ponoči je začelo deževati in na izpostavljenih mestih tudi žlediti; sam žled za zdaj ne predstavlja večje grožnje, ker nov sloj ledu ni velik, padavine pa niso intenzivne.

Danes si bodo ogledali postavljene nasipe, s katerimi se preusmerja del vode, ki ogroža vas Bač. Za naslednje dni so namreč predvidene odjuga in večje količine padavin, ki bi lahko na tem območju povzročile dodatne težave in poplavljanje objektov v vaseh Bač, Koritnice in Kneža.

Ponudili bodo topel čaj

Danes od 9. ure je zagotovljen topel čaj v večnamenski dvorani Šolskega centra v Postojni, kjer se občani lahko pogrejejo in napolnijo mobilne telefone. Zaradi poledenele plošče pred glavnim vhodom je vhod z zadnje strani Šolskega centra v Postojni.

Z občine so sporočili, da jim za Osnovno šolo Antona Globočnika Postojna še ni uspelo zagotoviti agregata. Sta pa danes začela obratovati osnovna šola in vrtec v Knežaku, kjer so odstranili nevarnosti v okolici šole in vzpostavili ogrevanje.

Nekateri uradi odprti

Delo je medtem začela upravna enota v Postojni, saj je zgradba priklopljena na agregat. Občasno še pride do izpadov električnega toka. Upravni enoti v Logatcu posluje v omejenem obsegu, medtem ko upravna enota Cerknica še ne posluje. Občasne motnje se pojavljajo tudi v poslovanju upravne enote Vrhnika.

Z Zavoda RS za zaposlovanje so sporočili, da sta urada za delo Logatec in Cerknica danes odprta, zaprt ostaja le še Urad za delo Postojna. V uradih za delo Logatec in Cerknica imajo električno energijo zagotovljeno z agregati – stanje je rešljivo za silo, vendar računalniki še ne delujejo. Do vzpostavitve normalnega delovanja bodo za uporabnike zagotavljali dežurstvo in reševali nujne zadeve, sporočajo z logaškega in cerkniškega urada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.