Slovenija
64 ogledov

Na pomoč tudi srbski policisti

Policija na tekmah Saša Despot
Policija že spremlja aktivnosti organiziranih navijaških skupin iz drugih držav, ki prihajajo na EP. Predsedniška apartmaja za 750 evrov na noč sta med EP zasedena, pravijo v hotelu Austria Trend.

"Prednost takega sodelovanja je v izjemno hitri in učinkoviti izmenjavi informacij, prav tako je koristna pomoč pri komunikaciji v postopkih," je o sodelovanju s srbskimi in makedonskimi policisti med evropskim prvenstvom (EP) v košarki, ki se bo začelo čez devet dni, povedal Bojan Kos s Policijske uprave (PU) Kranj.

Gorenjski policisti namreč že zdaj sodelujejo z varnostnimi organi drugih držav in spremljajo aktivnosti organiziranih navijaških skupin, ki bodo prišle na prvenstvo. Na tega se tako že nekaj časa intenzivno pripravljajo in zatrjujejo, da bi se enako pripravljali tudi, če Jesenice v prvem delu EP ne bi gostile kar štirih reprezentanc iz nekdanje Jugoslavije, in sicer Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore ter Makedonije. Na generalni policijski upravi so ob tem dodali, da je varnostna ocena dogodka "ugodna".

Pripravljeni na nemire

Kljub temu so gorenjski policisti pripravljeni na morebitne nemire in nasilje, saj se večkrat na leto redno izobražujejo za take naloge. Poleg tega jim bodo pomagali še policisti posebne policijske enote, predvsem pri morebitnih hujših kaznivih dejanjih ter množičnih kršitvah javnega reda in miru. Koliko jih bo vseh skupaj, ne morejo razkriti "zaradi operativnih in varnostnih razlogov". Pri zagotavljanju javnega reda in miru pa jim bodo prav prišle tudi izkušnje s tekem smučarskih skokov v Planici, smučanja v Kranjski Gori, hokejskih in nogometnih tekem ter protestov.

Pred EP napovedujejo, da nasilja in nestrpnosti ne bodo tolerirali. Izpostavili so tudi zakonski možnosti, da lahko kršiteljem prepovejo udeležbo na športnih prireditvah ali celo prekinejo njihovo potovanje in jih pošljejo domov.

Luksuz za ves teden

V Sloveniji med EP pričakujejo okoli 30 tisoč gostov. Hotelirji so z zasedenostjo zadovoljni, saj bo ta in z njo prihodki za okoli deset odstotkov višji kot sicer. V ljubljanskem Hotelu Slon med EP pričakujejo 95-odstotno zasedenost, največ gostov bo Špancev, Nemcev in Francozov. Po besedah Željka Vrhovca iz Slona je rezerviranih tudi dosti bolj luksuznih sob in suit: "Zanimivo je, da te rezervirajo v povprečju za štiri dni in tudi ves teden, kar je precej neobičajno za mestne hotele, v katerih je povprečna doba bivanja dva dni." Njihova najdražja soba duplex suita, v kateri nočitev stane med 400 in 430 evrov, je večino časa med EP že prodana. Tudi predsedniška apartmaja v hotelu Austria Trend, v katerih nočitev stane med 550 in 750 evri, bosta med prvenstvom zasedena. Ali so jih rezervirali Rusi, ni znano, ker narodnosti ne želijo razkriti.

Malo manj si od prvenstva obetajo na Obali, saj bo Koper tekmovanje gostil le en teden. V hotelih Bernardin Group imajo trenutno 85-odstotno zasedenost, pričakujejo pa, da bodo med EP polni. Največ gostov bo iz Finske, Švedske, Turčije, Rusije in Italije. Hotel Kempinski Palace Portorož je del prvenstva polno zaseden: "A ne le zaradi EP, imamo tudi veliko drugih gostov."

Komentarjev 1
  • privat 20:50 25.avgust 2013.

    koliko je teh srbskih policistov domnevnih morilcev??Za vsakega policista bi bilo potrebno posebno dovoljenje ,ki se preverja pri ameriškem fbi ,cia...interpol...! ne pa pustiti morilce da se sprehajajo in celo delajo red po drugih državah