Slovenija
781 ogledov

Na porodniško oba naenkrat? Da, možno!

Družine Profimedias
Starševski dopust si lahko starša razdelita, tudi istočasno z delno odsotnostjo od dela, ne moreta pa na ta način deliti krajšega delovnega časa zaradi starševstva. Skupno izrabo starševskega dopusta, z delno odsotnostjo dela, je letos koristilo 76 staršev.

"Koriščenje starševskega dopusta je mogoče deliti, ni pa mogoče na ta način deliti krajšega delovnega časa," na vprašanje, ali si lahko oče in mati istočasno, recimo tri dni v tednu mama, dva dni oče, delita koriščenje starševskega dopusta za nego in varstvo otroka, odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Takšno možnost namreč omogoča več skandinavskih držav, ki si jih tudi ministrstvo šteje kot vzor na področju urejanja starševskega dopusta.

Več se jih odloči za izmenično izrabo

velika družina | Avtor: Profimedias Profimedias
Staršev, ki so se te možnosti pri nas tudi poslužili, torej da so istočasno koristili starševski dopust z delno odsotnostjo z dela, je bilo po podatkih MDDSZ v prvih štirih mesecih letošnjega leta 76. Trije so starševski dopust v delu podaljšanega dopusta koristili istočasno s polno odsotnostjo.

Izmenično, tako da sta bila od dela polno odsotna zaporedoma, najprej eden, nato drugi, je starševski dopust koristilo 289 staršev. Najpogosteje, v 17.246 primerih, je starševski dopust v prvem štirimesečju v enem kosu koristila le mama, kar v praksi pomeni, da je bila z otrokom, skupaj z materinskim dopustom, doma 365 dni (brez podaljšanj).

Vse pogosteje na očetovski dopust

Več očetov se pogosteje kot za izrabo starševskega dopusta, ki je namenjen tako materi kot očetom, odloči za koriščenje očetovskega dopusta. 15 dni očetovskega dopusta je leta 2015 izrabilo 16.374 očetov, 2890 jih je koristilo več kot 15 dni. Ta številka je zadnjih pet let približno konstantna, se je pa povečala, če jo primerjamo z obdobjem pred desetimi leti, ko je recimo leta 2005 očetovski dopust koristilo le 11.308 očetov.

Pravica do odsotnosti z dela zaradi poroda oziroma nege in varstva otroka se sicer ločuje na materinski, starševski in očetovski dopust. Prvega, materinskega, v trajanju 105 dni, razen v izrednih okoliščinah, lahko koristi le mati, in ga nastopi najpozneje 28 dni pred predvidenim datumom poroda.

Materinski, starševski in očetovski dopust

Starševski dopust, ki je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka, neposredno po poteku materinskega dopusta lahko koristi eden od staršev, oba starša ali pod določenimi pogoji tudi druga soeba oziroma eden od starih staršev otroka. Vsak od staršev ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater 130 dni starševskega dopusta, kar v praksi pomeni, da je mati z otrokom skupaj z materinskim dopustom doma 365 dni.

Izraba očetovskega dopusta 2004 - 2015  | Avtor: zurnal zurnal
 

"Oče lahko izrabi največ 230 dni, če mati nanj prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa zapade, če jih ne izrabi mati," pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. "O tem morata skleniti dogovor. Le izjemoma lahko oče izrabi vseh 260 dni, v primeru, da mati umre, zapusti otroka ali ni zavarovana za starševsko varstvo."

Očetovski dopust v trajanju 15 dni z nadomestilom in 50 dni s plačilom prispevkov lahko oče lahko oče izrabi v obliki polne ali delne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu ali po dnevih.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:01 07.junij 2016.

    pa itak vsaj takrat katera delo dobi med tem cajtom ,ker je kriza še kar naprej

  • Majazmaja 15:48 07.junij 2016.

    Marsikatera ženska bi porodniško skrajšala, pa nikamor ne more dati otroka v varstvo, ker vrtci sprejemajo samo 11+ mesečnike. Tudi privatno varstvo za tako male otroke je nemogoče dobiti. Stari starši pa ali so še zaposleni ali pa živijo predaleč.<br ...prikaži več />Za vse kritike / minusarje: nekatera delovna mesta so taka, da ne omogočajo 1-letne odsotnosti z dela. In ja, res je, da imamo v Sloveniji najdaljšega ali vsaj enega izmed najdaljših porodniških dopustov, ki se lahko še razvleče: poznam primere, ko so šle ženske na bolniško takoj ko so izvedele, da so noseče, potem pa so na Facebooku objavljale slike z morja ali hribov. Po porodu so spet našle način in podaljšale porodniško, potem pa jemale 3-dnevno bolniško, za katero ni potrebno predložiti bolniškega lista.

  • sprehajalec 13:59 07.junij 2016.

    Da, možno!Seveda samo v Sloveniji. In še to samo v specifičnem sektorju. Pa Slovenke imajo najdaljše porodniške v Europi. Pa pred leti je bil predlog, da se podaljša na tri leta.