Slovenija
13282 ogledov

Milijon Slovencev lahko pričakuje to pošto

poštar pošta Anže Petkovšek
Finančna uprava RS (Furs) bo zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2018.

Na začetku prihodnjega tedna lahko približno milijon zavezancev v svojih poštnih nabiralnikih pričakuje informativne izračune dohodnine za leto 2018. Izračuni za preostale bodo sledili čez dva meseca. 

Furs običajno najprej izračuna dohodnino za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane in ki nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. 

Informativni izračuni bodo na naslove zavezancev prispeli z navadno pošto, za vročene pa bodo veljali 15. dan od datuma odpreme. 

Drugi paket informativnih izračunov, ki ga bo prejelo približno pol milijona zavezancev, bodo na pošto oddali predvidoma 31. maja. 

Nujno: Preverite pravilnost podatkov

Furs opozarja vse zavezance, da morajo preveriti pravilnost podatkov. Če se z izračunom strinjajo, v določenem času postane odločba. To pomeni, da bodo morali v ustreznem roku le še doplačati morebitno premalo plačano dohodnino oz. bodo preveč plačano dohodnino prejeli na svoje bančne račune. 

Dohodnina | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Odločbo dobite ne glede na znesek

Medtem ko je finančna uprava v prejšnjih letih informativne izračune pošiljala le zavezancem, katerih dohodki ne presegajo zneska splošne olajšave, in prav tako ne študentom in upokojencem, katerih dohodki za začasno delo ne presegajo določenega zneska, pa jih bodo že četrto leto zapored prejeli vsi davčni zavezanci s kakršnimikoli obdavčljivimi dohodki ne glede na znesek.

S tem se zavezancem, ki jim je bila med letom odtegnjena akontacija dohodnine, a zaradi nižjih bruto dohodkov od zneska splošne oz. posebne osebne olajšave doslej informativnega izračuna niso prejemali, omogoča, da jim ni treba vlagati napovedi za odmero dohodnine, da bi dosegli vračilo preveč plačanega davka.

Ne spreglejte datuma 31. julij

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do konca julija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kritikus 13:34 29.marec 2019.

    Včasih so kritizirali Graščake,ki so jemali Desetino,pa jim je bilo dovolj, in so se upirali,Koliko danes plačajo ljudje državi pa se nobeden ne upira,pa verjetno jemljejo še enkrat več ali še več, ljudje so res ovce,ki jih vedno strižejo.

  • Gigiinjo 13:17 29.marec 2019.

    Samo da se dovoljuje da so ljudje z minimalko dolžni na koncu leta +300€ :)))