Slovenija
81 ogledov

Na poti v tujini petino delovnega časa

Roberto Batelli Žurnal24 main
Poslanci. Rekorder, predstavnik italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, lani na potovanjih 52 dni.

"Pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sem poročevalec za Jugovzhodno Evropo. Vsa ta potovanja so povezana z mojim delom v Ovseju. Lani sem bil denimo vodja opazovalne misije v Črni gori in Albaniji ter vodja delegacije v Bolgariji. V državo, v kateri delamo, se običajno odpravimo v torek, sredo ali četrtek pred volitvami, vrnemo pa se, ko so volitve zaključene," Roberto Battelli pojasnjuje, zakaj je lani na službenih potovanjih v tujini preživel kar 52 dni. Državni zbor (DZ) mu je za prevoz, namestitev in dnevnice plačal nekaj manj kot 8.000 evrov.

Pri tem dodaja, da ga tudi letos v marcu ne bo osem dni, ker bo vodil opazovalno misijo v Srbiji: "Od tam grem direktno v Sarajevo, kjer se bom pogovarjal s političnimi akterji glede razmer v Bosni in Hercegovini."

V tujini preživeli 530 dni

Skupno so poslanci lani na službenih poteh preživeli 530 dni, za kar je DZ porabil okroglih sto tisočakov. Na najdražjo pot se je odpravila poslanka Pozitivne Slovenije Maja Dimitrovski, ki je v Azerbajdžanu opazovala potek volitev – stroški petdnevnega službenega potovanja so bili 1.675 evrov.

DZ plača tudi zavarovanje

Med poslanci, ki najpogosteje potujejo v tujino, so še predsednik parlamentarnega odbora za Evropsko unijo Jožef Horvat (NSi), Jakob Presečnik (SLS), Andreja Črnak Meglič (SD) in Romana Tomc (SDS).

Poslancem, ki gredo na službeno pot zunaj Evropske unije, DZ krije tudi stroške zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Komentarjev 1
  • maresem 11:05 26.februar 2014.

    Seveda, saj ga davkoplačevalci dobro plačujemo.