Slovenija
6 ogledov

Na pragu nove ledene dobe?

Sevanje Sonca je trenutno zmanjšano, pravi Jung. Žurnal24 main
Majski sneg v Španiji, podpovprečne spomladanske temperature … Strokovnjaki pravijo, da smo na pragu nove ledene dobe.

Pomanjkanje peg na Soncu naj bi bilo za strokovnjake jasen znak, da smo na pragu nove ledene dobe. "Kadar je Sonce zelo aktivno, je na njegovi površini veliko peg. Kadar jih ni, je to znak, da je Sonce manj aktivno," je za Bild.de povedal klimatolog Dominik Jung. Pege namreč nastanejo, ko se površina Sonca ohlaja. Sonce namreč ves čas oddaja energijo. Magnetna polja, ki pretok energije ovirajo, določena območja hladijo. Ti deli, ki jim pravimo pege, so v primerjavi z vročo površino Sonca temnejši.

Tovrsten pojav je bil enkrat že opažen. Konec 19. stoletja sta Annie in Edward Walter Maunder odkrila, da je bilo na Soncu med letoma 1645 in 1715 le malo Sončevih peg. To sovpada z obdobjem (1350–1880), ki so mu rekli mala ledena doba. Poletja so bila deževna, zime pa zelo mrzle in z obilo snega.

"Trenutno je na Soncu opaziti malo peg, kar pomeni, da je sevanje Sonca majhno. Med malo ledeno dobo je bil položaj podoben. Tako lahko rečemo, da smo na pragu nove male ledene dobe. Eden od znakov so tudi trenutne podpovprečne spomladanske temperature," pravi Jung.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.