Slovenija
27 ogledov

Na preizkušnji: HTC Wildfire

Oblikovno je Wildfire dovršen in je na prvi pogled zelo podoben dražjemu modelu Žurnal24 main
Wildfire ni mobilnik presežkov: ima povprečen zaslon in povprečno opremljenost, a veliko nalogo: operacijski sistem Android približati množicam, ki so jim najzmogljivejši aparati predragi.

Telefon v roki daje dober vtis: ohišje je izdelano iz kakovostne plastike, ki ne ječi niti pod močnejšim pritiskom, telefon pa je ravno prav velik in tanek, da se odlično prilega hlačnemu žepu.

Uporaba operacijskega sistema Android v cenovno dostopnem Wildfireju je strateška odločitev: platforma postaja najbolj razširjena na svetu in je z različico 2.1, ki je nameščena na Wildfirejih, prvič postala zares uporabna tudi za ljudi, ki telefonov na dotik do zdaj niso bili vajeni. Kljub temu želimo in pričakujemo brezplačno nadgradnjo na novejšo različico 2.2.

Hvalimo dobro programsko opremljenost aparata: na njem teče vmesnik HTC Sense, ki je popolnoma enak kot tisti, ki ga najdemo v dražjih modelih. V sistem je že integrirano povezovanje v socialne mreže (npr. Facebook), preko Android Marketa pa lahko namestite na tisoče programov in iger, med katerimi je veliko brezplačnih. Baterija je primerno zmogljiva, pričakujte pa, da jo boste ob izkoriščanju vseh zmogljivosti aparata (brskanje po spletu prek wifija, predvajanje videov ...) morali polniti vsako noč.

Po nakupu si morate vzeti dan ali dva časa, ko boste intenzivno spoznali aparat. Preskok iz navadnih telefonov na Androida je velik in lahko se vam zgodi, da boste bentili nad virtualno tipkovnico, zaman iskali tipke 1, 2, 3 ter se spraševali, kje izklopiti nadležno popravljanje besedila, ki slovenskega jezika ne pozna.

Največja minusa sta dva: prvi je zaslon, kjer se opazi, da je HTC moral nekje varčevati. Čeprav je zelo odziven in uporablja kapacitivno tehnologijo (po domače: je tehnološko bistveno boljši od starejših modelov), pa ima nizko ločljivost le 320 x 240 pik. Za resno brskanje po spletu je to premalo. Drugi minus je varčevanje pri procesorju: je že precej v letih in počasen, kar se opazi pri občasnem zatikanju pri hitrem brskanju ter nezmožnosti predvajanja HD videov.


Pod črto: Wildfire je aparat za vse, ki se želite spoznati z Androidom, a niste pripravljeni plačati stotin evrov za aparat. V zakup boste morali vzeti slabši zaslon in počasnejše delovanje, vendar vas bo pomirjalo, da za nekaj deset evrov uporabljate identičen operacijski sistem kot aparati, za katere bi morali odšteti celotno minimalno slovensko plačo.

Cena: od 79 € do 179 € v Mobitelovih paketih, od 1 € do 180 € v Simobilovih paketih, od 1 € do 199 € v Tušmobilovih paketih, redna cena: 269 €.

Alternative: Sony Ericssonov model Xperia X10 Mini Pro je cenovno primerljiv z Wildfirejem in ima pravo qwertz tipkovnico, vendar ima manjši zaslon in uporablja starejšo ter manj zmogljivo različico Androida 1.6.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.