Slovenija
2 ogledov

Na preži jih je le polovica

Zvonko Fišer kandidat za državnega tožilca Žurnal24 main
12. tožilstvo. Nov borec proti kriminalu.

Specializirano. “Da bi delo novega tožilstva potekalo učinkovito od samega začetka, bi bilo zagotovo bolje, da bi v njem delala celotna in organizirana ekipa, ne pa da manjkajoče tožilce še iščejo,” naši viri v tožilstvu komentirajo ustanovitev posebnega, 12. tožilstva v državi, ki naj bi se bojevalo proti najhujšim oblikam organiziranega in gospodarskega kriminala. Ustanovil ga je namreč novi tožilski zakon, ki so ga tožilci začeli uporabljati včeraj.

Minister za pravosodje Aleš Zalar napoveduje, da bo v novoustanovljenem tožilstvu delovalo 21 najbolj usposobljenih tožilcev v državi, a za zdaj jih je bilo vanj iz posebne skupine pri vrhovnem tožilstvu preseljenih le 11. Kot vršilka dolžnosti šefinje jih bo vodila Blanka Žgajnar, delo pa bodo opravljali v pisarnah nekdanje posebne skupine.

Nekatera vprašanja so preuranjena. Spremenjeni zakon namreč izrecno predvideva, da začnejo roki za večino dejavnosti, zlasti na kadrovskem področju, teči z dnem, ko se začne zakon uporabljati,” pa tožilski šef Zvonko Fišer odgovarja na vprašanje, katere tožilce bodo še premestili ali imenovali na novo tožilstvo.

Tožilci dvomijo o uspehu novega tožilstva, tudi ker smatrajo, da bi moral specializiran organ že od začetka uporabljati novi državnotožilski red, ki pa še ni dokončno pripravljen. Na pravosodnem ministrstvu sicer poudarjajo, da bodo nova pravila delovanja tožilstva, strnjena v državnotožilski red, pripravljena v kratkem. Do takrat pa tožilci lahko uporabljajo trenutno veljavna pravila.

Komentarjev 3
  • privat 10:06 08.november 2011.

    sej ni čudno da vse razpada ...... običnega delavca za sodnika pa bo država cvetela

  • pravica123 07:33 07.november 2011.

    g. Fišer je zadevo preučil in ni nobenih nepravilnosti niti odstopanj ni tako da je tožilcem privarčeval 100000 let dela.Še dobro da imamamo tako sposobnega generalnega tožilca.

  • pravica123 06:45 07.november 2011.

    Najprej upam da se bodo lotili organiziranega kriminala znotraj tožilskih vrst pol pa so kar soniške na vrsti in pa seveda naša vedra policija, pri vsem tem pa ne smemo pozabit centrov za socialno delo.dela imate za 100000 ...prikaži več letNajbolje, da še 13, 14,...................122 odprete da boste prej končali!najbolje da še kar