Slovenija
6641 ogledov

Na prizorišče se vračata Aleš Primc in Metka Zevnik

shod za zaščito otrok in družin Saša Despot
Med nasprotniki evtanazije prevladujejo politični predstavniki desnice ter združenja, povezana z desnimi strankami ali Cerkvijo.

Aleš Primc, ki je bil nazadnje aktiven predvsem kot vodja Odbora 2014 in pred sodišči organiziral shode v podporo Janezu Janši, bo v referendumski kampanji o evtanaziji sodeloval kot vodja Gibanja za otroke in družine. Primcu se tudi tokrat pridružuje Metka Zevnik, predsednica Združenja starih staršev Slovenije. Izkušnje sodelovanja imata že iz kampanje proti referendumu o družinskem zakoniku glede izenačitve pravic istospolnih parov s heteroseksualnimi. 

Financirala se bosta predvsem iz donacij

Za kampanjo bosta Primc in Zevnik porabila malo sredstev. Primc bo iz sredstev gibanja namenil 2500, zbira pa tudi prispevke posameznikov. "Smo civilno družbena skupina in ta namen zbiramo donacije," pa pravi Zevnik. Nastopila bosta s provokativnimi in zavajajočimi stališči. "Bolni in starejši potrebujejo zdravljenje, lajšanje bolečin in bližino, ne pa zastrupitve. Posebej bi uzakonitev medicinske zastrupitve imela negativen vpliv na odnos do življenja med mladimi. Prav tako bi to spodbudilo razmah trgovine z organi," pravi Primc, Metka Zevnik pa dodaja: "Človek ima pravico umreti, nima pa pravice biti usmrčen."

Evtanazija | Avtor: Profimedias Profimedias

Evtanazija in prisila

Stališči nimata neposredne povezave z referendumskim vprašanjem. Volivci bomo 9. junija odgovarjali na vprašanje, ali smo za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Iz referendumskega vprašanja ni jasno, ali govorimo o evtanaziji, ki vključuje pomoč zdravnika ali pomoči pri samomoru, je pa že iz referendumskega vprašanja jasno, da gre za pravico, ne za prisilo, kot sta zastrupitev in usmrtitev. Evtanazija ali medicinaska pomoči pri samomoru pripada le neozdravljivo bolnim in trpečim in na noben način ne izključuje paliativne ali kakšne druge skrbi za bolnega. Nobena država, ki je uzakonila evtanazijo, ne poroča o povečanem številu samomorov med mladimi. 

"Zakon bo vnašal razdor med zdravstvene delavce!"

"Zakon bi vnašal razdor in izvajal pritisk na najranljivejše osebe družbe kot tudi na zdravstvene delavce. Dvomimo o ustreznem državnem nadzoru izvajanja zakona," pravijo pri Združenju slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ). Združenje vodi zdravnik anesteziolog iz novomeške bolnišnice Janez Dolinar, ki od zaključka študija uveljavlja ugovor vesti pri postopkih splava in k temu poziva tudi druge zdravnike. "Legalizacija evtanazije oziroma pomoči pri samomoru bi namreč bistveno spremenila pogled na zdravstvene delavce, ki ne bi bili več tisti, ki življenje ohranjajo, temveč tisti, ki po naročilu prinašajo smrt," pravijo v združenju. O nspremembi odnosa do zdravnikov sicer ne poročajo iz nobene države, ki je legalizirala evtanazijo. 

Potrebujejo le sredstva za kritje transakcijskega računa

Predlog zakona Srebrne niti predvideva možnost ugovora vesti, vendar v združenju katoliških zdravnikov poudarjajo, da zakon zaščite za zdravstvene delavce z ugovorom vesti ne ponuja, saj pozablja na medicinske sestre in farmacevte, hkrati pa vsem strokovnim skupinam vsiljuje dolžnost informiranja o samomoru z medicinsko pomočjo ter v primerjavi z razvitimi državami zelo omejuje možnost ugovora vesti za pravne osebe, kot so bolnišnice, hospici in katoliški domovi za ostarele. 

ZSKZ bo za kampanjo namenila minimalno sredstev, poudarjajo pa, da jih ne bodo prejeli od političnih strank, pač pa si obetajo manjše zneske v obliki donacij, ki bodo krile njihova glavna stroška za sodelovanje v kampanje, to je stroška za odprtje transakcijskega računa in stroška za tiskovine. 

 "Medtem ko Ustava RS jasno zapoveduje, da je življenje človeka nedotakljivo in temu pritrjuje tudi zdravstvena stroka, slovenski levičarji, zbrani okrog vlade posnemajo Adolfa Hitlerja," je na X zapisal predsednik SDS Janez Janša. "Kot  družba ne moremo postavljati meje, ki določa, kdaj življenja ni več vredno živeti," pa pravijo pri NSi.  

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

Srebrna nit bo zagovarjala svoj zakon

Medtem, ko bo stališča proti evtanaziji zastopalo sedem strank in združenj, bo zagovornikov deset. "Društvo Srebrna nit - Združenje za dostojno starost vstopa v referendumsko kampanjo kot samostojni organizator izključno zaradi promocije Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ), za katerega je posebna delovna skupina v okviru Srebrne niti pripravila prvotni predlog zakona. Torej bo SN organizirala zgolj promocijske aktivnosti za ZPPKŽ," pravi Marina Tavčar Krajnc iz Srebrne niti, zduženja za dostojno starost. 

V državnem zboru je bila glede predloga zakona opravljena javna razprava, vladne stranke vladne stranke so zakon načeloma podprle, a odločile, da je pred zakonodajnim postopkom potrebna širša javna razprava oziroma referendum. Ali bo predlog zakona osnova za morebitni zakon v primeru pozitivnega referendumskega rezultata, ni znano.  

Srebrna nit namerava kampanji nameniti največ do 3500 evrov, ki so bila zbrana z namensko doniranimi sredstvi. 

Andrej Pleterski | Avtor: Anže Petkovšek Andrej Pleterski Anže Petkovšek

Zeleni Slovenije s tremi predstavniki 

Kljub pomislekom bosta stališče za zagovarjali še društvi Mladi Zeleni Slovenije in Zelena akademija Slovenije, obe povezani s stranko Zeleni Slovenije, ki, kot smo poročali, snuje veliko levosredinsko koalicijo, ki bila na naslednjih volitvah protiutež Gibanju Svoboda z Golobom na čelu. Obe društvi in stranka delijo isto stališče glede evtanazije: "To je zelo zahtevna tema, ki nima samo enoznačnega odgovora da ali ne. Mi imamo stališče, da evtanazija da, vendar menimo, da je pomembno vprašanje kdaj? Za nas je pomembno, da imamo delujoč sistem dolgotrajne oskrbe in paliative, predvsem pa je pomembno, da je vsakršna odločitev pri tem svobodna volja posameznika." Zeleni Slovenije bodo tako na referendumskih soočenjih  imeli tri predstavnike.

Koalicijske stranke nekoliko stiskajo zobe

Koalicijske stranke, ki so predlog zakona o pomoči pri samomoru načeloma podprle, v kampanjo vstopajo z nekoliko stisnjenimi zobmi. V SD obžalujejo, da kratek čas kampanje ne bo omogočal poglobljene razprave in da ne bomo odločali odločamo o rešitvah. "Želja po dostojanstveni in neboleči smrti pa je prisotna pri vsakem. Razumljiva sta tako želja po ureditvi tega kot nasprotovanje, da bi posegali v veljavno stanje," pravijo v stranki in volilce pozivajo, da glasuijejo ZA. 

Levica podpira pomoč pri prostovoljnem končanju življenja ob strogi regulaciji. "Odločitev za konec življenja ni in nikoli ne bo lahka, tudi za nekoga, čigar življenje je zaradi neozdravljivih zdravstvenih težav neznosno. Lahko pa postavimo tak mehanizem, da bo sprejeta na podlagi informirane odločitve in da oseba zapusti svet tako, kot si želi."

"Pravica do prostovoljnega končanja življenja omogoča posamezniku, da avtonomno odloča o svojem življenju. Ta pravica zagotavlja pomoč posamezniku pri končanju trpljenja zaradi neozdravljive bolezni ob njegovi jasno izraženi volji. Ta pravica je prostovoljna in dopolnjuje paliativno oskrbo ter omogoča posameznikom, da umrejo v skladu s svojimi vrednotami, ne da bi s tem kršili pravice drugih, ter odpravlja diskriminacijo med tistimi, ki si lahko privoščijo pomoč v tujini, in tistimi, ki tega ne morejo," pa pravijo pri Gibanju Svoboda.

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar MS
    MS 12:04 28.maj 2024.

    Pri evtanaziji gre izključno in res izključno za odločitev pacijenta samega! Njegovo odločitev ni mogoče pogojevati z ničemur! Seveda pa pacijent lahko sam podari svoje organe! In verjamem da bi to večina tudi storila!

  • Pierre 19:12 22.maj 2024.

    Primc, Janša..... po komu se že zgledujeta??????

  • Avatar Leon
    Leon 14:51 22.maj 2024.

    Pričakoval sem odziv upokojencev Ruparjevega kluba 1. oktober ,da bodo kakšno rekli ?