Slovenija
26 ogledov

Na prostor čakajo vso noč

Ljubljanska tržnica Dejan Mijović
Boj za stojnice. Zaradi krize naval prodajalcev na ljubljansko tržnico.

“Pogoji za občasne prodajalce na osrednji ljubljanski tržnici so katastrofalni in vsako leto je slabše,” pravi eden od prodajalcev in dodaja, da morajo tisti, ki prodajajo ob sobotah, čakati pred tržnico že od enih ali treh zjutraj, tudi v mrazu, čeprav se ta odpre šele ob šestih, sicer ne dobijo prodajnega mesta, stalnega pa jim ne želijo dati.

“Absurdno je, da ljudje zmrzujejo vso noč, ko bi lahko vse rešili z rednimi sobotnimi rezervacijami prodajnih mest. Zdaj je možna le letna rezervacija s plačilom stojnine za vse dni v letu, čeprav prodajamo le ob sobotah, kar pa je finančno nemogoče. To smo že predlagali upravi, a ta za nas nima posluha in s svojo brezbrižnostjo podpira nehumane razmere in slabo voljo med prodajalci,” dodaja eden od njih.

Sobotnih rezervacij ne bo

Sistema rezervacij prodajnih prostorov za občasno prodajo pri javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) ne bodo uvedli. Razlog: tako imajo vsi najemniki enake možnosti, da zasedejo prodajni prostor ne glede na njihov prodajni program, pojasnjuje Geza Horvat, vodja sektorja tržnic.

Po njegovih besedah nekateri prodajalci na tržnico prihajajo tako zgodaj zato, ker želijo prodajati na vedno isti lokaciji, kar je ob zdajšnjem številu stojnic – na Pogačarjevem trgu jih je 50, od tega jih je 27 namenjenih ekokmetijskim pridelovalcem – težko zagotoviti.

Te težave bodo poskušali rešiti z novim letom, ko bodo povečali število prodajnih mest za občasno prodajo, in sicer jih bodo na Pogačarjevem trgu dodali 20, na pomožnem platoju pred cerkvijo pa verjetno osem, kar bo odvisno predvsem od razpoložljivosti prostora.

Horvat poudarja, da komisija za oddajanje prodajnih prostorov vsak četrtek obravnava vloge prosilcev o najemu prostora za občasno prodajo in da odločitve pojasnjuje skoraj vsak dan

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.