Slovenija
23 ogledov

Na proteste. Na žur?

Predsednica ŠOS-a Katja Šoba je prepričana, da se bo mladina protestov udeležila Žurnal24 main
Predsednica ŠOS-a Katja Šoba je prepričana, da se bodo študenti in dijaki sredinih demonstracij udeležili zaradi zavestnega nasprotovanja malemu delu in ne zaradi še enega dobrega žura.
Organizatorji demonstracij na proteste pozivajo tudi preko SMS-sporočil.

"Iz vse Slovenije prihaja v prestolnico veliko več kot 50 avtobusov, poleg tega pa se bo demonstracij udeležilo tudi veliko študentov in dijakov iz Ljubljane. Točne številke udeležencev ne moremo napovedati," je zatrdila predsednica ŠOS-a Katja Šoba.

Začetek ob 13. uri

"Najprej bo odprtje z ženskim pevskim zborom, sledil bo govor naših podpornikov, med katerimi bo zagotovo predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) Dušan Semolič," nadaljuje Šoba in dodaja, da bo po uradnem delu programa nastopilo nekaj slovenskih glasbenih skupin, katerih imen nam ni želela izdati. Dogajanje na odru bo popestrila tudi Improliga na temo malega dela.

Sredinih dijaških in študentskih demonstracij proti zakonu o malem delu v Ljubljani se bo udeležilo tudi med 1000 in 1500 mariborskih študentov, je na novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Žiga Schmidt.

"Imamo podatke, da se bodo študentje in dijaki zagotovo udeležili protestov. Dejstvo, da študentje potrebujemo študentsko delo, da lahko študiramo, ter da dijaki potrebujejo štipendije, da hodijo v šolo, bo potrdila končna številka udeležencev," dodaja Šoba.

Pogajanja po demonstracijah

Predsednica ŠOS-a doda, da se bodo pogovori z vlado nadaljevali po demonstracijah, ko bodo mladi jasno povedali, kaj si želijo.

Šoba je obenem prepričana, da se bodo študentje in dijaki protestov udeležili zaradi zavestnega nasprotovanja malemu delu in ne zaradi še enega dobrega žura.

Na vprašanje zurnala24.si, ali se boste udeležili demonstracij, je 76 odstotkov bralcev odgovorilo z DA, 24 odstotkov pa z NE. Glasovalo je 449 bralcev.

Glavni razlogi za demonstracije so potencialna uvedba malega dela za dijake in študente, neurejena štipendijska politika, premalo študentskih postelj, problem subvencioniranega prevoza in plačevanje zdravstvenega zavarovanja.

Z novim zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa vlada ukinja državne štipendije za mladoletne dijake, otroške dodatke za polnoletne dijake in študente in ne nazadnje tudi stoodstotno subvencionirano dijaško prehrano, pojasnjujejo v ŠOUM.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.