Slovenija
39 ogledov

Na protestu proti znižani prispevni stopnji za poklicne pokojnine okoli tisoč ljudi

Protest pred ministrstvom Žurnal24 main
Pred ministrstvom za delo poteka protestni shod sindikatov, ki imajo med svojim članstvom zaposlene v težkih in nevarnih poklicih ter so upravičeni do tako imenovane poklicne pokojnine. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo po novem poklicne pokojnine pravzaprav višje.

"Mafija, mafija, mafija," je vzklikala množica zbranih pred ministrstvom za delo. Približno tisoč protestnikov, ki so se pred ministrstvo pripeljali organizirano, je bilo obroženih s transparenti in zastavami, ob začetku protesta je bilo slišati tudi glasen pok petarde.

Sindikati policistov, vojakov, rudarjev, gasilcev, strojevodjev, premikačev, prometnikov, pilotov, voznikov, delavcev v železarnah in ostalih, ki prejemajo poklicne pokojnine, so izrazili nasprotovanju znižanja prispevne stopnje poklicnega pokojninskega zavarovanja iz 9,25 odstotkov na 8 odstotkov. Pri tem navajajo, da bodo manjša vplačila delodajalcev, ogrozila poklicno upokojevanje zaposlenih v prihodnjih letih.

Kapitalska družba, ki upravlja s poklicnimi pokojninami in je tudi določila prispevno stopnjo, je namreč izračunala, da se bo v naslednjih desetih letih nabralo premalo sredstev za 600 zavarovancev.

"Vzeli ste nam, ki opravljamo najtežja dela"

Predstavniki sindikalistov so v nagovorih poudarili, da gre za enostransko znižanje prispevne stopnje za poklicne pokojnine. "Da ste dali drugim, ste morali vzeti nekje in vzeli ste nam, ki opravljamo najtežja dela," je povedal predstavnik rudarjev in dodal, da so na ministrstvu prisluhnili le kapitalu in ne njim. Na ministrstvu prispevne stopnje sicer niso določili, ampak

Predsednik sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek je nadaljeval, da gre za sprenevedanja mafijske države ... "Leta 2000 so nam vzeli beneficirano dobo, danes sploh ne vemo, če bomo imeli pokojnino. Ne predstavljam si gasilca pri 55 letih, ki bi prišel v petnajsto nadstropje v petnajstih minutah. Ministrica poskusi, ti dam masko."

Po nagovorih sindikalistov so predstavniki ministrstva predstavnike sindikatov sprejeli na pogovor. Ostali so se premaknili  pred vhod ministrstva, kjer so vzklikali: "Lopovi, lopovi." Vhode so na ministrstvu zaprli, zato je nekaj posameznikov po vratih tolklo in skandiralo.

Ministrstvo: Morebiten primanjkljaj bo pokrit iz solidarnostnih rezervacij.

Na ministrstvu za delo protestnike mirijo, da je v zakonu, ki je bil s sindikati tudi usklajen, določeno, da bo morebiten primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezervacij. Poklicne pokojnine pa bodo po zagotovilih ministrstva z novim zakonom višje v primerjavi s prejšnjim pokojninskim načrtom. Presežki so ocenjeni na več sto milijonov evrov.

Na ministrstvu ob tem tudi poudarjajo, da je lani poklicno pokojnino prejemalo le 180 ljudi, velika večina, 4206 posameznikov, pa je vplačani znesek dvignila v enkratnem znesku - v povprečju 16 tisoč evrov. Delodajalci naj bi prav zato, ker so si delavci v večini izplačevali enkratne zneseke in ne pokojnine, pritiskali na ministrstvo, naj prispevno stopnjo zniža.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar pa je včeraj v pogovoru z novinarji tudi zavrnil, da gre za stalno znižanje prispevne stopnje: "Vsake dve leti se stopnja preveri in če se ne bo zgodilo nič, se bo stopnja zopet dvignila na 9,25 odstotka."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sprehajalec 20:26 18.januar 2017.

    To je še vse stara Juga, tale upokojevanja pa beneficirani staži. rekod je bila tajnica sredi 30 let starosti na Policiji, ki so se ji dvojno štela leta. Ker je bila tajnica na Policiji. Juga je še globoko zarezana v ...prikaži več našo družbo, pravzaprav se je preselila sem, v svoji končni obliki...

  • sprehajalec 20:24 18.januar 2017.

    Dobivajo celo dodatek za tuj jezik, če gredo v Podrožco v Avstriji preklopit mašino.

  • matermila 19:37 18.januar 2017.

    Stavim plačo,da je vsaj polovica teh,ki zdaj vpijejo lopovi,lopovi,te iste lopove tudi volila.Upam,da ne pozabljajo hitreje od ribic.