Slovenija
39 ogledov

Na protestu trije vojaki

Protest treh vojakov pred ministrstvom za obrambo
1/8
Saša Despot
Napovedanega protestnega shoda so se danes udeležili le trije pripadniki slovenske vojske.

"V Slovenski vojski razumemo, da je javno zbiranje dovoljeno vsakemu državljanu Slovenije. Ob današnjem primeru ne moremo trditi, da gre za uresničevanje te pravice, še posebno glede na dejstvo, da gre za javni protestni shod, ki se ga udeležujejo posamezniki iz Slovenske vojske," so ob protestu treh vojakov zapisali na Ministrstvu za obrambo.

"Ni dopustno, da posamezniki iz nereprezentativnega sindikata podajajo svoja osebna stališča v imenu 7.600 poklicnih vojakinj in vojakov Slovenske vojske, še posebno, ker so za podajanje svojih stališč uporabili najbolj ekstremen način dialoga," so še zapisali.

Napovedali so še, da bodo glede na potek današnjih dogodkov "strokovne službe ugotovile odgovornost organizatorjev iz Slovenske vojske in ustrezno ukrepale".

Ker ne smejo stavkati

Pripadniki Sindikata vojakov Slovenije (SVS) že dalj časa opozarjajo na kršitve, kot so poseg v plačo, približno 1.200 pripadnikov naj bi neopravičeno prerazporedili na prehodno formacijo in tako dalje. V sindikatusence na dosežke kolegov sindikalistov, kot se je problem srednjih medicinskih sester, ki opravljalo delo višjih medicinskih sester, uspešno izpostavilo v javnosti, toda lahko trdimo, da je problem kompetence, VED-ov in zadnjih premeščanj vključno s 'pomanjkljivo' izobrazbo podoben problem. Žal nam zakon brani, da stavkamo, zato ..."

Na shod manj kot desetina?

Protestu se bodo pridružili tudi pripadniki Konfederacije novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost.
V vodstvu Slovenske vojske (SV) pa poziv k protestu ocenjujejo kot neodgovorno in nelegitimno dejanje. Poudarjajo predvsem, da SVS ni reprezentativen sindikat, in dodajajo, da se bo shoda udeležilo okoli ali celo manj kot deset odstotkov zaposlenih. 

Vojska ne more biti izjema

"Problemi, ki jih izpostavlja sindikat, so take vrste, da se jih na MO zavedamo že tri leta, vendar pa v sedanji gospodarski krizi niso rešljivi. Vojska bo morala deliti usodo celotnega javnega sektorja in trpeti zmanjševanje obsega sredstev za plače in delovanje ter opremo. Komentarji v javnosti so, da je v vojski kaos. Jaz trdim, da v vojski ni kaosa," pa je med drugim na svojem blogu zapisala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Komentarjev 1
  • sitoti 14:15 17.november 2011.

    V sindikatu pred današnjim protestom pravijo še: "V marsikaterem resorju so zaposlene z visoko izobrazbo prerazporedili na delovna mesta, kjer se jih plačuje, kot da imajo univerzitetno izobrazbo. Ne želimo metati sence na dosežke kolegov sindikalistov, kot se je problem ...prikaži več srednjih medicinskih sester, ki opravljalo delo višjih medicinskih sester, uspešno izpostavilo v javnosti, toda lahko trdimo, da je problem kompetence, VED-ov in zadnjih premeščanj vključno s 'pomanjkljivo' izobrazbo podoben problem. Žal nam zakon brani, da stavkamo, zato ..." Ta del besedila ni korektno napisan, ker tega nihče iz sindikata SVS ni izjavil. Toliko v opomin vestnemu novinarskemu delu.Lp,Pravnik SVS Č.J.S.