Slovenija
55 ogledov

Na prvi seji predvsem kadrovali

vlada Anže Petkovšek
Vlada je na prvi nočni seji sprejela vrsto kadrovskih sprememb, v Sovi, na Generalštabu in na Uradu za informiranje ostajajo isti ljudje.

Vlada Mira Cerarja je pozno zvečer na prvi seji sprejela precej kadrovskih odločitev. Za generalnega sekretarja vlade so imenovali Darka Krašovca, sodnika ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča.

Krašovec bo pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente, vsebovane v dokumentnih zbirkah generalnega sekretariata vlade. Vlada ga je pooblastila tudi za izjavljanje volje Republike Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

Imenovali državne sekretarje

Vlada je sinoči sprejela tudi sklep, da je lahko v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja do pet delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas. Ne glede na to so lahko v kabinetih ministra za finance, ministra za infrastrukturo in ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo, do štiri delovna mesta, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas, so sporočili po seji vlade.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč predsedniku vlade in novoizvoljenim ministrom. Ministrski zbor je tako imenoval Janeza Lenarčiča za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Janka Burgarja za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Klemna Grebenška na ministrstvu za infrastrukturo, Jureta Lebna na ministrstvu za okolje in prostor, Tanja Strniša ostaja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nina Pirnat na ministrstvu za zdravje, Mateja Vraničar pa na ministrstvu za finance. Oktobra se ji bo pridružila še Irena Sodin.

Miloša Bizjaka je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, Bogdana Benka na ministrstvu za zunanje zadeve, Martino Vuk in Dejana Levaniča pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za narodnosti je vlada imenovala Stanka Baluha.

Vlada je opravila še nekaj kadrovskih imenovanj in razrešitev. Tako je na Ministrstvu za obrambo s položaja generalne sekretarke razrešila Mojco Ferjančič Podbregar ter za vršilca dolžnosti na tem mestu imenovala Borisa Balanta.

 Ali bo Cerarjeva vlada zamenjala tudi trenutni vodstvi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in vladnega urada za komuniciranje (Ukom), še ni znano. Neuradno Cerarjevi o tem, da bi  menjali oziroma razrešili sedanjega šefa Sove Stanka Štembergerja in Ukoma Boštjana Lajovica, ne razmišljajo. Prav tako novi minister za obrambo Janko Veber neuradno  ne razmišlja o menjavi načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobrana Božiča. V krogih blizu policiji pa ob tem napovedujejo, da naj bi bile veliko bolj kot menjave v vrhu SV verjetne in pričakovane spremembe v vrhu policije.

Komentarjev 7
  • vladek 10:59 19.september 2014.

    en lepši tovariš od drugega,a ja da ne pozabim še tovarišice

  • MK 10:21 19.september 2014.

    Ja FUL SO NOVI OBRAZI, če so potem pustili vse iste!

  • se_eden 10:06 19.september 2014.

    že pred leti je takratni pravni svetovalec Sindikatov DDU g. Vinko Kastelic dejal, da bi se ves strokovni kader v državni upravi moral začeti že pri poklicnih državnih sekretarjih in navzdol. ne pa da se ob vsaki menjavi nove oblasti ...prikaži več menja celotno vodstvo od ministrov, državnih sekretarjev, direktorjev direktoratov. s tem načinom ne bomo nikoli imeli uspešne in učinkovite državne uprave, ki ob vsakih volitvah začenja na novo. vodenje državne uprave zahteva strokovnost, neodvisno od vsakokratne politike...