Slovenija
47 ogledov

Na psihiatriji nimajo dostopa do svežega zraka

Varuhinja človekovih pravic opozarja, da pacienti v enoti za forenzično psihiatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor nimajo dostopa do bivanja na svežem zraku. Kot poudarjajo, je to nesprejemljivo, saj je treba nekaj bivanja na prostem zagotoviti vsaki zaprti osebi.

Enota za forenzično psihiatrijo je začela delovati na začetku junija, v njej pa obravnavajo tako paciente z izrečenim ukrepom obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva kot tudi osebe, ki prestajajo kazen zapora ali je zoper njih odrejen pripor in v takšnem statusu potrebujejo psihiatrično zdravljenje v bolnišnici.

Nesprejemljivo se uradu varuha za človekove pravice zdi, da pacientom ni omogočeno bivanje na svežem zraku. Kot navajajo, tudi evropski odbor za preprečevanje mučenja in nehumanega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja opozarja, da morajo imeti vsi ljudje na psihiatričnem zdravljenju možnost vsakodnevnega gibanja na svežem zraku.

Problem je v premajhnem številu pacientov

Pri delovanju enote so pri varuhu naleteli tudi na nepravilnosti pri varovanju pacientov, ki so tudi vzrok za onemogočeno gibanje pacientov na prostem. Po njihovih navedbah jih namreč varuje le pet pravosodnih policistov, čeprav je bilo predvideno, da jih bo za varovanje skrbelo 13.

V izmeni je tako za zdaj le en pravosodni policist in en dodatni med 7. in 18. uro, zato pa ne zmorejo opraviti vseh svojih nalog, kot so zagotavljanje varnosti, spremljanje pacientov na preglede in preiskave ter spremljanje pacientov na sprehodih po dvorišču.

Pri varuhu bodo vse odgovorne spodbudili, da čim prej sprejmejo potrebne ukrepe, da se pacientom omogoči (nekajurno) bivanje na prostem, so še napovedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.