Slovenija
38 ogledov

Na razpis za izdelavo socialnih kartic so se prijavili NLB, Cetis in MC2

Razno 07.06.11, varcevanje, denar, sparovcek, foto: shutterstock Shutterstock
Socialne kartice, ki jih želi država uvesti z novim letom, postajajo realnost. Na ponudbo ministrstva so se prijavili trije kandidati.

Vedno več je državljanov, ki jim centri za socialno delo nimajo kam nakazovati denarne socialne pomoči (DSP). Upravičenci do te pomoči imajo namreč pogosto blokirane račune, zaradi dolgov in izvršb. Čeprav je DSP izvzeta iz izvršbe, se je dogajalo, da so banke posegle po tem znesku ali pa so enostavne zaprle račun.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je med poletjem vendarle našlo rešitev in sicer z uvedbo predplačniške, oziroma socialne kartice. V Avstriji jih uporabljajo že nekaj let, zdaj pa je uvedba vse bližje, saj so se na razpis za ponudnika storitve, ki se je iztekel včeraj, proti pričakovanj prijavili kar trije kandidati: NLB, družba CETIS in podjetje MC2.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu "sledi pregled prispele dokumentacije, oziroma odločitev o priznanju sposobnosti kandidatom, s katerim bomo nadaljevali konkurenčni dialog".

Cena javnega naročila za program, ki bo omogočal, da bodo najšibkejši socialne prejemke lahko brez težav dobivali na predplačniške kartice, je 30.000 evrov.

Centri za socialno delo bodo denarno socialno pomoč, varstveni dodatek in otroški dodatek (velja le za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka) po novem nakazovali na socialne kartice, z njimi pa bo mogoče dvigovati denar z bankomatov ter plačevati blago in storitve - katere bodo to, bo ministrstvo sporočilo po izbiri ponudnika.

Paket ukrepov za pomoč najbšibkejšim

Predplačniške kartice sodijo v paket ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim: odpis dolgov, reševanje problematike deložiranih družin in reševanje težav z bančnimi računi - slednje želi država rešiti z julija sprejeto spremembo zakona izvršbi in zavarovanju.

Prejemniki socialnih transferjev se namreč srečujejo s situacijo, da banke za stroške izvršbe prejemnikom denarne socialne pomoči zaračunavajo tudi več kot 30 evrov, najrevnejši pa ostajajo brez pomembnega dela denarne socialne pomoči, ki je namenjena golemu preživetju. 

Prejemki, ki so po novem izvzeti iz izvršbe

Po novem zakonu bodo socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek ostali nedotakljivi. Iz izvršbe je po novem izvzet tudi veteranski dodatek - nanj se lahko z izvršbo poseže le v primeru izvršbe zaradi neplačevanja zakonite preživnine. Iz izvršbe bodo izvzete tudi oskrbnine in enkratni prejemki ob prvi namestitvi otroka v rejniško družino.

Socialna kartica bo zaživela leta 2016

Ker problematika, tudi z zakonsko spremembo ne bo v celoti rešena, se bo za te prejemnike in za prejemnike, ki nimajo oziroma ne morejo odpreti osebnega računa pri banki, vzpostavilo sistem, ki bo preko izdajanja in aktiviranja predplačniških kartic omogočal prejemanje prejemkov izvzetih iz izvršbe. "Predplačniške kartice pa bodo omogočale kartični način poslovanja brez bančnega računa, za katerega se bodo upravičenci odločili prostovoljno," so sporočili z ministrstva, kjer računajo, da bodo socialne kartice zaživele v začetku drugega leta. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ferluci 15:39 05.avgust 2015.

    ..sploh tvoji.

  • dragec 16:31 04.avgust 2015.

    menda bodo izvoljenci ljudstva prvi prejemniki socialnih kartic