Slovenija
50 ogledov

Na razprodajah je kupce strah

Prodajalci Intimissime v Mariboru: "Med prazniki nimamo nikoli znižanja, tako da Žurnal24 main
Letos se razprodaje niso začele s čakanjem pred trgovinami, v primerjavi z lani pa so trgovci nad obiskom razprodaj večinoma razočarani.
"V primerjavi z lani nam je promet upadel za okoli 80 odstotkov," je povedala lastnica mariborskega krznarstva Femina Nika Marot in dodala: "Krzneni izdelki so luksuz, ki pa so se mu v času recesije mnogi očitno odpovedali." Predvsem v trgovinah z oblačili višjega cenovnega razreda je po besedah trgovcev zaznati varčevanje potrošnikov zaradi krize.

 

Varstvo potrošnikov

Cena. Blago na razprodajah mora biti označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno.

Napaka. Kljub znižani ceni mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Če ima izdelek napako, potrošnik lahko uveljavi reklamacijo.

Menjava. Če ste na razprodajah kupili brezhiben izdelek, ga trgovcu ni treba zamenjati.

"Letos bo kupcev manj"
Prvi dan sezonskih razprodaj v trgovinah ni bilo navala. Neuradno so nam v eni od športnih trgovin povedali, da bo po njihovih ocenah kupcev letos manj, prometa pa enako kot lani. V novogoriškem trgovskem središču Qlandia je bilo po besedah trgovcev obiskovalcev le nekoliko več kot ob prazničnih nakupih.

"Pred novim zakonom, ko vsaj deset dni pred razprodajami nihče od trgovcev ni smel imeti znižanj, so ljudje kar drli v prve trgovine," so povedali v mariborski trgovini Hervis. "Razprodaje so slabše obiskane že nekaj sezon, njihov trend tako po svetu kot pri nas upada," je dejala tiskovna predstavnica Sportine Group Iva Strnad . "Trgovci z akcijami že pred razprodajami ponujamo ugodno nakupovanje, zato množičnega čakanja pred trgovinami ni več," meni.

"V Intersportu, Modianah in Maxiju je občutno več kupcev," so sporočili iz Mercatorja. Še več obiska pričakujejo danes, ko ponujajo še desetodstotni torkov popust za nakup nad petdesetimi evri. "Kupcev v trgovini je približno enako kot lani," pa je ocenila Tina Frlič iz ljubljanskega Emporiuma.

Tudi starejše blago
Večina trgovin ponuja izdelke po znižani ceni izključno iz lanske jesensko-zimske kolekcije, kljub temu pa lahko naletimo na starejše blago, ki je po navadi dodatno znižano. "Zimski izdelki iz sezone 2007 se lahko pojavijo predvsem na policah, kjer je bila letošnja kolekcija razprodana," je pojasnila Frličeva.

 

Jasna Ninkovič, Tom Taylor, Koper. "Take gneče kot prejšnja leta ni več, čeprav gneča ne pomeni vedno, da se veliko tudi proda. Med ljudmi je prisoten strah, kaj jih čaka v prihodnosti. Kupujejo, kar bodo res uporabili, ne pa samo zato, ker je poceni. Pred novim letom popustov nismo imeli, za tokratno razprodajo pa imamo višje popuste kot lani." © Barbara Milavec

 
Alenka Arnol , Naf Naf, Koper. "Začetek ni bil najboljši. Čeprav je za primerjavo še prezgodaj, je jasno, da bo kupcev letos bistveno manj. Ljudje dandanes niso več tako odvisni od razprodaj."

Nika Marot , Femina, Maribor. "V primerjavi z lanskim letom nam je promet upadel za okoli 80 odstotkov, čeprav je mrzlo vreme. Izdelke smo sicer znižali za 30 odstotkov."

Maja Žeželj , Un1duex2trois3 v Emporiumu, Ljubljana. "Za zdaj je obisk na razprodajah bolj slab, več obiskovalcev bo po naših ocenah v petek in soboto."

Petra Horvat , Bata Superstore, Ljubljana. "Namesto sezonske razprodaje imamo akcijo Veliki zimski popusti. Čeprav traja šele en dan, ocenjujemo, da je uspešna."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.