Slovenija
20 ogledov

Na referendum morda že aprila

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Podpise za referendum o zakonu o malem delu bodo v Državnem zboru oddali v četrtek ali petek. V Gibanju za dostojno delo razpis referenduma pričakujejo v aprilu.

Danes se izteče 35-dnevni rok, ki je bil na voljo za zbiranje podpisov za razpis referenduma o malem delu.

Gibanje za dostojno delo, svobodni sindikati, študentske in druge organizacije so zbrali okoli 50 tisoč podpisov. Za razpis referenduma bi jih sicer zadoščalo že deset tisoč manj. Po besedah predsednika Gibanja za dostojno delo Marka Funkla bodo podpise v Državni zbor vložili v četrtek ali petek, pričakujejo pa, da bo referendum razpisan sredi aprila.

Malo delo skupaj ureja delo študentov, upokojencev in brezposelnih. Določen je obseg: lahko se opravi največ 60 ur na mesec oziroma ne več kot 720 ur na leto.

Premalo za študij
Pobudo za začetek postopka sta vložili Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V Šosu so prepričani, da bo zakon študentom onemogočil, da bi zaslužili dovolj za študij.

 

V ZSSS pa opozarjajo, da malo delo pomeni le še več začasnih in nestanovitnih oblik zaposlitev, čemur vseskozi nasprotujejo.

Na drugi strani je vlada, ki je prepričana, da bo o zakonu o malem delu zdajšnje študentsko delo postalo urejena oblika dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.