Slovenija
21 ogledov

Na referendum pred božičem

Za otroke gre Anže Petkovšek
V koaliciji "Za otroke gre!" bodo podpise danes predali državnemu zboru. Referendum bo tako najverjetneje med 6. in 20. decembrom.

Koalicija "Za otroke gre!" bo danes v državni zbor vložila podpise, ki so jih zbrali za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje pravice istospolnih parov z drugimi. Podpisov ne bodo več zbirali, čeprav je rok za zaključek zbiranja podpisov 26. november, saj jih imajo že sedaj dovolj in si prizadevajo, da bi bil referendum čimprej, najbolje okoli božiča. Kot pojasnjujejo v koaliciji, potem ko so zbrali 48.146 podpisov, ne želijo dodatno obremenjevati upravnih enot in se posvetiti posvetiti  nagovarjanju volivcev.

Med drugim in četrtim tednom v decembru

Če bo predsednik državnega zbora ugotovil, da je referendumsko vprašanje ustrezno in je podpisov dovolj, bo moral državni zbor v sedmih dneh, torej do 6. novembra razpisati referendum. Pri tem zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, za katerega preteče več kot 45 dni mora državni zbor sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, zato je najbolj verjetno, da bo referendum nekje med drugim in četrtim tednom v decembru.

Ustavno sodišče referendum dovolilo

Državni zbor je omenjeno novelo sprejel tretjega marca, a ni začela veljati zaradi začetka postopka za razpis referenduma. Po sklepu državnega zbora, ki je določil, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten, se je koalicija pritožila na ustavno sodišče. Ustavno sodišče je odločilo, da se sklep državnega zbora razveljavi 
in da je referendum dopusten.

Glasovati mora 340 tisoč volivcev

Za zavrnitev zakona mora na referendumu več volivcev glasovati proti, poleg taga pa se mora po 
novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar pomeni okoli 340.000 volivcev.Če bo novela zakona na referendumu padla, varuh človekovih pravic napoveduje, da bo zahteval ustavno presojo zakonodaje, ki je diskriminatorna do istospolnih parov.

Komentarjev 3
  • McBobo 16:47 16.december 2015.

    A nebi raje ta denar za referendum zapravili za nakup najosnovnejših potrebščin in jih razdelili med reveže?

  • Johan Spohan 10:58 30.oktober 2015.

    Metka nima časa za vnuke, ker ji ves čas vzame lepotec Primc. Bosta pa zadovoljna ko bosta dosegla zapravljanje davkoplačevalskega denarja za referendum, kajti to je njun edini cilj.

  • umetnik123 09:16 30.oktober 2015.

    Če jim gre res za otroke, potem bi morali najprej poskrbeti za Primčev podmladek in za vnuke Metke Zevnik.Živeti v familiji s takimi predhodniki je res katastrofa !!!