Slovenija
15 ogledov

Na referendum še zaradi Teša?

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Če bo zakon o državnih poroštvih za Teš 6 potrjen, poslanec Zaresa Franco Juri napoveduje, da bo poslanska skupina Zares nadaljevala tam, kjer so "ostali s prvim zbiranjem podpisov za razpis referenduma".

"Tako kot je bil ta projekt voden od vsega začetka, netransparentno, nelogično, neracionalno, tako je vodena tudi zadeva z zvezi z državnim poroštvom – protizakonito, nelogično, nestranparentno in neracionalno," je poudaril poslanec Pavel Gantar. Zato v poslanskih skupini Zares po njegovih besedah ne vidijo drugega razloga, kot da se ta zakon zavrne oziroma sploh ne bi smel priti v obravnavo v DZ.

Po mnenju Zaresa zakon o poroštvu ne upošteva niti poslovnika DZ niti zakona o zunanjih zadevah in ima posledično elemente neustavnosti. Zato bodo v sredo na izredni seji predlagali preložitev seje.

Kot je spomnil poslanec Franco Juri, zakon o zunanjih zadevah po potrditvi pogajalskih izhodišč na odboru za zunanjo politiko najprej predvideva pogajanja z Evropsko investicijsko banko (EIB), nato sklenitev poroštvene pogodbe z EIB, šele nato sledi potrditev z zakonom. Juri je prepričan, da to ve tudi vlada, ki opravlja le tekoče posle.

"Tu je res kršeno skoraj vse, kar se da kršiti," je ocenil Gantar in se vprašal, kaj bi se zgodilo v primeru, da je zakon sprejet, pogajanja pa drugačna od zakona o poroštvu.

"Lahko se zgodi, da bomo imeli zakon, ne bomo pa imeli sklenjenih pogajanj med finančnim ministrstvom in EIB. Tedaj nastopi jasna posledica, in sicer možnost odškodninske tožbe Teša oziroma vlagatelja do države, ker ga je ta zavedla in obljubila nekaj, kar potem skozi poroštvena pogajanja ni izpogajala," je opozoril.

"Neokusna obtožba"

Juri je spomnil, da Zares od začetka delovanja v vladi, z izjemo obdobja Mateja Lahovnika na čelu ministrstva za gospodarstvo, opozarja na problem Teša 6. Po njegovi oceni je izjava poslanca SDS Andreja Vizjaka, da predsednik Zaresa Gregor Golobič politizira ta projekt, neokusna obtožba, saj "gre za politično alianso dveh močnih skupin, ki sta podvrženi lobističnim pritiskom".

DZ bo v sredo na zahtevo skupine 31 poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD) opravil prvo branje predloga zakona o državnih poroštvih za Teš 6 v višini 440 milijonov evrov. Poroštvena pogodba mora biti skladno s podpisano finančno pogodbo med Tešem in EIB sklenjena do 24. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.