Slovenija
23 ogledov

Na referendumu bi zakon padel

Protest Saša Despot
Večina meni, da o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni dopustno odločati na referendumu.

O noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni dopustno odločati na referendumu, meni večina vprašanih v anketi Dela. Če pa bi referendum bil, bi zakon padel, saj mu nasprotuje polovica vprašanih.

Na vprašanje, ali je dopustno, da se o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odloča na referendumu, je 52 odstotkov vprašanih odgovorilo odklonilno, 43 odstotkov pa jih meni, da bi bilo odločanje o tem dopustno. Če pa bi do referenduma prišlo, bi 36 odstotkov vprašanih podprlo izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih parov, 50 odstotkov pa bi jih glasovalo proti. Devet odstotkov se referenduma ne bi udeležilo, pet odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem".

Udeležilo bi se 37 odstotka vprašanih

Glede napovedane udeležbe na morebitnem referendumu je anketa pokazala, da bi se 37 odstotkov referenduma zagotovo udeležilo, 21 odstotkov pa verjetno. Da se referenduma zagotovo ne bodo udeležili, jih je odgovorilo 29 odstotkov, da verjetno ne, pa devet odstotkov.

Anketirance so spraševali tudi, o čem naj bi sploh odločali na morebitnem referendum. Največ, 39 odstotkov, jih meni, da o pravicah otrok, 13 odstotkov da o pravicah istospolno usmerjenih ljudi, 12 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi odločali o človekovih pravicah. Za enajst odstotkov bi referendum pomenil odločanje o družinskih pravicah, za tri odstotke o pravicah zakonskih parov, za dva odstotka pa odločanje o ukinitvi spola.

Anketo je 10. in 11. marca opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 400 odraslih državljanov.

Komentarjev 2
  • dragec 11:38 16.marec 2015.

    naj živijo vsi pederi in lezbike

  • Pepe007 11:38 16.marec 2015.

    Hmm, zakaj državljani ne bi smeli odločati o nečem skupnem na referendumu? Rabimo torej državljane, ki poslušno vsakih nekaj let nekaj obkrožijo na volitvah, potem pa pustijo, da jih vodijo profesionalni birokrati. Izjeme potrjujejo pravila, ampak že leta nas ...prikaži več vodi cca 200 ljudi, ki krožijo med najbolje plačanimi mesti v JS, politiki v valilnici (parlamentu), državnimi sekretarji in na koncu ministri in predsedniki vlad. Malo so porazdeljeni po strankah, da stvar lepše izpade, malo si nagajajo v parlamentu, sicer pa nič pretresljivega.