Slovenija
1 ogledov

Na robu verjetnega

Ko se bodo rešitve vojske začele uporabljati v vseh bolnišnicah, bodo hude poško Žurnal24 main
V ZDA so na vojaški znanstveni konvenciji predstavili vrsto projektov, ki bi lahko močno premaknili meje današnje medicine. Med drugim prašek, ki vzpodbudi rast dela poškodovanega organa.

Projekti so sicer namenjeni za uporabo v vojski, vendar so vsa njihova odkritja uporabna tudi v civilni sferi. Tako je ekipa medicinskih znanstvenikov razvila snov, ki so jo poimenovali Extracellular Matrix. Gre za kristaliziran prah, sami mu pravijo tudi "magični prašek", ki vzpodbudi nagnejenost telesa, da se obnavlja sam. V raziskavi je sodeloval civilist, ki si je nesrečno odsekal konico prsta. Na rano so mu nanašali matrix, po štirih tednih sta na ranjenem mestu začela rasti koža in tkivo. "Ko se prašek nanese, telo misli, da je znova v maternici," je pojasnil Glen Rossman, znanstvenik pri ameriški vojski.

Vzgojili novo kožo
Večina projektov je usmerjenih k zdravljenju poškodb, ki so najpogostejše na bojišču. Posvečali so se predvsem izboljšavam presaditve živcev in žil, zdravljenju opeklin, ki ne bi puščalo brazgotin, samoobnavljanju tkiv, kože in celo kosti. Najuspešnejši so pri koži. V laboratoriju jim je uspelo vzgojiti novo kožo iz le nekaj celic kože pacienta. Še dolga pot pa jih čaka pri kosteh – v kliničnih poskusih jim je uspelo, da je kost zrasla v dveh letih za tri centimetre.

Reševal bo robot
Za ranjene vojake je ena izmed najpomembnejših stvari, da jih z bojišča čim prej prepeljejo v kraj, kjer jim lahko nudijo oskrbo. To bo v prihodnosti najverjetneje počel robot, ki so ga prav tako predstavili na konvenciji. Robot ima oči, ušesa, opremljen je z lučmi in vsem drugim, kar potrebuje, da lahko prenese vojaka na varno. Za zdaj je tudi to samo še prototip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.