Slovenija
24 ogledov

Na Rogli upajo na odprtje že v soboto

sneg kranjska gora Bralka
Smučanje. Letos prvič enotna smučarska vozovnica. Na smučiščih nagajajo visoke temperature. Cene vozovnic enake lanskim.

Smučarska sezona. “Če bi imeli 48 ur dobrih razmer, ustrezno temperaturo in vlago, bi zasnežili toliko, da bi lahko tri dni zatem odprli tri proge. Toda trenutno razmere niso najboljše; premalo je mraza,” pravi Aleš Slapar, vodja smučišča Rogla, a je optimist in upa, da bodo do sobote le odprli tri proge, ki so jih začeli zasneževati pred dvema tednoma.

Napovedi vremenoslovcev niso najspodbudnejše. “V naslednjih dneh temperature na višini 1.500 metrov ne bodo stalno pod ničlo, ostrega mraza ne bo niti v gorah, zato bo treba na smučiščih loviti obdobja z nizkimi temperaturami,” pravi Brane Gregorčič z agencije za okolje in dodaja, da še en teden ali več ne bo naravnega snega. Lani tak čas se je smučarska sezona na devetih večjih slovenskih smučiščih že začela, letos pa bo treba, kot kaže, na večini smučišč počakati še deset dni ali več.

Za šest dni 159 evrov

Novost te sezone je enotna slovenska smučarska vozovnica, s katero bo mogoče smučati na večini slovenskih smučišč, za zdaj pa ne na Voglu in Kaninu, pravi Damjan Pintar, predsednik Zbornice gorskih centrov Gospodarske zbornice Slovenije. Za sezonsko enotno vozovnico bo posameznik plačal 599 evrov, družina s štirimi člani pa 950 evrov. Za šestdnevno enotno vozovnico, ki že velja na vseh smučiščih, pa bodo odrasli plačali 159 evrov in bo veljala šest zaporednih dni.

Infrastrukturne novosti pred novo sezono so poleg drugih nova štirisedežnica Pungart na Kopah, nova tekaška proga na Rogli, delna posodobitev sedežnice Zvoh na Krvavcu, snežni park v Kranjski Gori, dograditev hotela in asfaltiranje ceste na Golteh ter eskimska vas na Cerknem.

rogla zasneževanje | Avtor: Unitur Unitur

Vsaj dva tedna počitnic

Srečko Jesenšek, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev, pravi, da kljub novostim težko konkurirajo Avstriji, kjer v smučanje in infrastrukturo veliko vlaga država. Pintar je novoizvoljeno ekipo z Zoranom Jankovićem na čelu zato pozval, naj zimske počitnice znova podaljša na dva ali celo tri tedne: “To bo v dobro gospodarstva.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.