Slovenija
34 ogledov

Na RTV nič več javni uslužbenci

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Vlada je sprejela predlog novega zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), po katerem uslužbenci ne bi bili več javni uslužbenci. Sprememba tudi v svetu.

Po besedah kulturne ministrice Majde Širca bo zakon zagotovil večjo avtonomijo RTVS ter spremenil način njenega vodenja in organiziranja, za referendum o zakonu pa ne vidi potrebe.

Z novim zakonom se bo besedah Širce država skozi različne rešitve umika iz RTVS, in sicer tako, da predaja premoženje RTVS samemu zavodu, da spreminja status zaposlenih na RTVS in tudi tako, da RTV-prispevek ne bo več v domeni vlade, ampak se bo avtomatično usklajeval z rastjo življenjskih potrebščin.

Zakon predvideva, da bo RTVS samostojna pravna oseba javnega prava posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Spreminja tudi število članov sveta z zdajšnjih 29 na 15, pa tudi način njihovega imenovanja.

Tako bo dva člana na predlog italijanske in madžarske skupnosti ter verskih skupnosti imenoval predsednik države. Pet članov bo imenoval državni zbor. Po enega člana bodo imenovali Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Nacionalni svet za kulturo, Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Zveza društvenih organizacij Slovenije in Rektorska konferenca. Tri člane pa bodo med seboj izvolili zaposleni v RTV Slovenija.

Zavod bi po novem zakonu vodila petčlanska uprava, nadziral pa bi jo sedemčlanski nadzorni svet. Pri tem pa bodo po besedah Širce pravila o tem, kdo lahko sedi v obeh organih, in kakšne reference mora imeti, zelo stroga.

Zakon je po njenem tudi "precej zahteven v luči tega, da je zelo natančno določen del, ko gre za preglednost in jasno ločevanje tržnega od javnega dela zavoda, posebej v luči evropskih priporočil in direktiv, ki govorijo o nedovoljenih državnih pomočeh".

Zaposleni delavskega direktorja ne bodo imeli, bodo pa imeli svoje predstavnike tako v svetu kot nadzornem svetu. Za referendum o zakonu ministrica ne vidi potrebe, saj ocenjuje, da je zakon dober. Tudi za statuse zaposlenih na RTVS napoveduje, da bodo do sprejema nove kolektivne pogodbe ostali nespremenjeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.