Slovenija
17 ogledov

Na Savi bi deskali

Deset študentov gradbeništva, geodezije in strojništva pripravlja načrt, kako bi bilo na Savi mogoče deskati.

Projekta so se lotili v okviru razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja. "V šestmesečnem projektu smo si zadali izziv potrditi možnost izvedbe vodnega objekta z dimenzijami in karakteristikami, ki bi omogočile nastanek stoječega vodnega vala, uporabnega za vodni šport, ter ga nato umestiti ob HE Brežice," so zapisali.

Prvi čez tri leta

Kot pravijo, je izgradnja takšnega objekta zelo zahtevna, saj je potrebno ustvariti primerne hidravlične pogoje za uporabo, ki hkrati na vtoku in iztoku ne povzročajo škodljivega vpliva, poskrbeti pa je treba tudi za varnost.

Za izgradnjo so izbrali lokacijo ob nastajajoči hidroelektrarni v Brežicah, kjer je že načrtovana izgradnja kajakaške steze. To bi poenostavilo izgradnjo in pridobivanje dovoljenj, a seveda je podoben objekt možno zgraditi tudi na katerikoli drugi reki z dovolj pretoka. Po najboljšem scenariju bi lahko prvi navdušenci val zajahali že leta 2017.

"Menimo, da bi bila izvedba takšnega projekta dodatna pridobitev za hidroelektrarno in okolico, saj je deskanje v zadnjem času v polnem razmahu in ima tako v Sloveniji kot na Hrvaškem hitro rastočo populacijo navdušencev," so prepričani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.