Slovenija
12 ogledov

Na seji le predstavitve stališč, nadaljevanje maja

Državni zbor Anže Petkovšek
Predsednik DZ Janko Veber je v skladu z dogovorom političnega vrha prekinil izredno sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, ki jo bodo poslanci nadaljevali 7. maja.

Dogovor o prekinitvi seje je bil soglasen in mu niso nasprotovali niti predlagatelji današnje izredne seje, poslanska skupina SDS, čeprav utemeljenih argumentov za preložitev ne vidijo.

Eden glavnih pomislekov je sicer, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015 ali jo je treba preložiti.

Ta dilema je po mnenju poslanske skupine SDS umetno ustvarjena, saj je predlagano besedilo fiskalnega pravila dovolj prožno in omogoča uravnavanje javnih financ v srednjeročnem obdobju.

V največji opozicijski poslanski skupini pa še naprej izrecno nasprotujejo vračanju predloga spremembe ustave na ustavno komisijo, saj za to po njihovem mnenju ni poslovniških podlag. Če bi novi izračuni kazali na to, da je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti, naj bi ga namreč v skladu z dogovorom vrnili na ustavno komisijo.

V današnji predstavitvi poslanskih skupin je bilo sicer slišati ponoven jasen izraz podpore vnosu pravila v ustavo s strani SDS, SLS, NSi, DL in DeSUS.

V SD in PS, ki lani spremembe ustave nista podpirali, pa je bilo slišati podporo njegovemu vnosu v ustavo, a na realnih temeljih, ki ne bodo dodatno negativno učinkovali na gospodarstvo in socialno državo. Temu naj bi služili novi izračuni.

Bratušek: Dobiti je treba nove javnofinančne izračune

Predsednica vlade Alenka Bratušek je po političnem vrhu izrazila veselje, da so se vse politične stranke uspele poenotiti v tem, da je treba pred odločanjem o fiskalnem pravilu dobiti nove javnofinančne izračune, ki bodo temeljili na novih makroekonomskih ocenah.

"Veseli me, da se zavedamo, da mora biti fiskalno pravilo, ki bo zapisano, takšno, ki bo izvedljivo v praksi," je poudarila premierka. Dodala je, da "nam samo to, da nekaj zapišemo in potem tega ne bomo mogli izvajati, ne bo prav nič pomagalo".

Zdaj bo vlada po pojasnilih predsednice vlade pripravila nove javnofinančne izračune, na podlagi katerih bo jasno, ali je fiskalno pravilo v ustavo moč vnesti po sedanjem predlogu ali so potrebne spremembe besedila.

"Nam je prioriteta, da pripravimo izračune, ki bodo realna osnova za dogovor, jaz upam, da vseh političnih strank," je poudarila.

Na vprašanje, ali bo PS po teh izračunih pripravljena pri letu uveljavitve pravila pristati na leto 2015, je premierka odgovorila, da ne želi špekulirati in na pamet ugibati, katero leto je pravo.

"Dogovor je bil, da se na podlagi teh izračunov in številk, ki jih bomo imeli pred seboj, vsi skupaj pogovarjamo in da se bomo dogovorili, kaj je izvedljivo. In enako velja za PS," je poudarila.

Glede pribitkov na slovenske obveznice je pojasnila, da se ti spreminjajo z dneva v dan, z ure v uro. "Pomembni pa so pribitki samo na en dan, torej na tisti dan, ko se bomo šli zadolžiti," je ocenila in dejala, da dogajanja na trgih spremlja dnevno.

"Še vedno sem prepričana, da je okoli Slovenije bistveno preveč špekulacij," je izpostavila. Če bi analitiki pogledali podatke o Sloveniji, od javnega dolga, stopnje brezposelnosti, tudi do velikosti našega bančnega sistema, bi bile te številke po njenem mnenju drugačne.

Bratuškova je zagotovila, da bo vlada zelo v kratkem pripravila program stabilnosti in nacionalni reformi program.

Virant: Najslabše je, da se prepiramo o fiskalnem pravilu

Predsednik DL Gregor Virant je današnji dogovor ocenil kot dober kompromis. "Zelo narobe bi bilo in zelo škodljivo, če bi se danes prepirali o tem vprašanju," je ocenil po srečanju političnega vrha.

"S tem bi poslali najslabše možno sporočilo finančnim trgom, tako da današnji dogovor razumem kot neko zavezo, voljo, da fiskalno pravilo vnesemo v ustavo in to v doglednem času, nekje do konca maja," je dejal.

"Najslabše, kar lahko ta trenutek delamo za državo, je, da se pred očmi domače in mednarodne javnosti prepiramo o vprašanju, kot je fiskalno pravilo," je menil in ocenil, da so parlamentarne stranke danes pokazale neko enotnost.

Virant o tem, kakšen bo razplet 7. maja, ali se bo fiskalno pravilo vrnilo na ustavno komisijo in se bo datum vnosa pravila spremenil, ni želel ugibati. Vse je namreč odvisno od izračunov.

Komentarjev 1
  • dragec 13:55 11.april 2013.

    naš parlamen deluje po sistemu: nič ne slišim...nič ne vidim.......