Slovenija
18 ogledov

Na seji vlade padale vroče besede

Pahor se bo v prihodnjih dneh trudil za konsolidacijo vlade. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
"Sem in ostajam predsednik vlade," pravi Pahor, ki sedanjo situacijo opisuje kot politično negotovo. Na interventni rebalans bo najverjetneje vezal zaupnico. SDS želi, da "končajo to agonijo".

Nisem iz takega testa, da bi vrgel puško v koruzo ali se oklepal oblasti za vsako ceno.
Borut Pahor

"Ta hip živimo v času politične negotovosti," po zahtevah Zaresa in LDS meni premier Borut Pahor. Iz te točke vidi premik v dve smeri: v smer politične konsolidacije oblasti ali v smer krize.

Upa, da bodo v prihodnjih 15 dneh v sodelovanju z LDS in Zares uspeli najti kompromis za potrebne zamenjave, ki bodo omogočile nadaljnje delo. "Tega se ne bi lotil samo zaradi vtisa v javnosti, ampak zato, ker so zamenjave potrebne za dvig kvalitete dela," poudarja Pahor.

V okviru poskusa konsolidacije vlade je Pahor Golobiča in Kresalovo pozval, naj mu povesta, katera ministrstva bi lahko združili in katera ministrska mesta bi lahko pustili prazna.

Prav tako od obeh pričakuje, da mu povesta, z delom katerega od ministrov nista zadovoljna in koga vidita na tem mestu.

Pahor želi imeti naslednika ministra, preden bi predlagal zamenjavo.

Ob krizi za predčasne volitve
Vlado si še vedno želi voditi do konca, čeprav je manjšinska. "Sem predsednik vlade in ostajam predsednik vlade do zaupnice, ki jo bom najverjetneje vezal na sprejetje interventnega rebalansa. Če zaupnica ne bo izglasovana, se za Slovenijo začenja obdobje politične krize," pa je premier orisal pot v drugo smer.

V tem primeru bi se zavzel za predčasne volitve, saj SD novega mandatarja ne namerava predlagati.

SDS-u dal košarico
Pahor se je odzval tudi na ponudbo SDS, da bi sodelovali v okviru koalicije ali partnerstva za razvoj, če bi zdaj dal pot predčasnim volitvam.

Med vrsticami je povedal, da takega sodelovanja ne namerava sprejeti, saj je vprašanje parcialnih zaveznikov težko in je velikokrat treba iti preko parcialnih interesov ter se podrediti vladajoči stranki. Spomnil je, da je ravno SDS na referendum poslala veliko njihovih predlogov.

Potrebujemo neprepirljivo koalicijo
Po današnji seji sveta SDS je njen predsednik Janez Janša dejal, da Slovenija čim prej potrebuje koalicijo, ki se ne bo prepirala. Po njegovem mnenju morajo svoje povedati volivci, da dobimo vlado, ki bo imela dovolj veliko legitimnost.

Če bodo sami dobili zaupanje volivcev, so pripravljeni pri tem sodelovati z vsemi strankami. Tudi SD, če ta "pristane na skrajšanje agonije in omogoči Sloveniji, da se ponovno obrne v razvojno smer".

"To je Pahorjevo mnenje"
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v odstopu in predsednik Zaresa Gregor Golobič je novinarjem po seji vlade dejal, da sta s predsednico LDS Katarino Kresal premierja na seji seznanila s sklepi, ki sta jih včeraj na vladajočo SD naslovila sveta obeh strank, rok za konkretne odgovore pa poteče 25. junija.

Med njimi je zahteva po koreniti rekonstrukciji vlade, ki ne izključuje odhoda Pahorja s premierskega položaja. Sodeč po Golobičevih besedah pa Pahor o čem podobnem očitno ne razmišlja, saj je, tako Golobič, izrazil prepričanje, da ga bo stranka SD še naprej podpirala kot predsednika vlade.

"To je Pahorjevo mnenje," je dejal Golobič in dodal, da so bila na seji izrečena še druga mnenja, ki pa jih ne bo komentiral. Pričakuje pa, da bo SD ravnala v skladu s skrbno presojo realnosti, ki je v tej državi, in z mislijo na interese države.

SD si bo vzel nekaj časa
Sejo vlade je predhodno zapustila ministrica za gospodarstvo Darja Radić (Zares). Tudi ona je potrdila, da premier konkretnega odgovora na zahtevo Zaresa in LDS še ni podal. Po njenih besedah si bo SD vzel nekaj časa, da predloge preuči.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer Pahor na seji vlade predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču zabrusil, naj ne računa, da bo SD imenovala novega premierja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.