Slovenija
24 ogledov

Na sestanek zgolj po pojasnila

Branimir Štrukelj Nik Rovan
Sestanka z ministrico Pavlinič Krebsovo se je udeležilo le pet sindikatov KSJS pod Štrukljevim vodstvom, aneksa h kolektivni pogodbi še ne nameravajo podpisati. Posedijevih sindikatov ni bilo.
Če ne bodo zamrznjene pokojnine, naj ne bodo niti plače.
Branimir Štrukelj

Aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora o ukrepih na področju plač v prihodnjih dveh letih ne namerava podpisati niti pet sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki so bili sicer poleti in nato tudi še oktobra pripravljeni na podpis. Prej namreč želijo od vlade dobiti jasne odgovore na vprašanja, ki jih begajo, je po današnji seji predsedstva konfederacije zatrdil njen predsednik Branimir Štrukelj.

Vprašanja so po njegovih besedah vezana na napoved o novem plačnem sistemu in tudi na dejstvo, da je vlada odpovedala kolektivne pogodbe za javni sektor, sindikati pa so v podpis dobili nove. V konfederaciji si med drugim želijo pojasnil še glede napovedi ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, da naj bi se o konkretnih plačah pogajali po resorjih. Vprašanja so vladi že poslali in predvidevajo, da jih bo obravnavala na četrtkovi seji.

Na sestanek po pojasnila
Sestanka s Pavlinič Krebsovo, ki se je ob 15. uri začel na ministrstvu za javno upravo, so se Štrukljevi sindikati udeležili zgolj zaradi morebitnih dodatnih pojasnil glede odpovedi kolektivne pogodbe. "Danes konfederacija ne prihaja na podpis, ampak zgolj na sestanek in po dodatne pojasnila. Čakamo odgovore glede odpovedane kolektivne pogodbe. Obenem nas zanima tudi, kako bo s pogajanji po resorjih," je pred sestankom poudaril Štrukelj.

Neuradno naj bi se KSJS sestala še enkrat, nato pa bodo sporočili, ali bodo aneks podpisali ali ne. Sestanek naj bi bil v petek.

Poleg petih sindikatov konfederacije je bil poleti in tudi še oktobra na podpis pripravljen le še eden od sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Janeza Posedija. Preostali sindikati te pogajalske skupine so aneksu in dogovoru že doslej odrekali podporo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.