Slovenija
19 ogledov

Na sestanku določili dinamiko pogajanj

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Sindikati in vlada so danes določili dinamiko nadaljevanja pogajanj o kolektivni pogodbi in plačah v javnem sektorju. Del sindikatov javnega sektorja se bo z vlado sestal v četrtek.

Reprezentativni sindikati javnega sektorja so na ministrstvu za javno upravo danes ponovno začeli pogajanja o aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor ter o dogovoru o ukrepih glede plač v javnem sektorju. Na pogajanjih so na čelu z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs evidentirali odprta vprašanja.

Stavkovni odbor 21 sindikatov javnega sektorja in vladna pogajalska skupina bosta pogajanja nadaljevala že jutri, v petek pa se bodo ponovno sestali reprezentativni sindikati ter ministrica Pavlinič Krebsova. Ta je danes pred pogajanji dejala, da računa na razum in razumevanje zaostrenih javnofinančnih razmer. Pričakuje tudi, da bodo ponovno premislili, ali bodo s predlogi vlade, "ki je v delu popustila", vendarle uspeli najti konsenz. V pogajanja se bo konstruktivno vključila tudi konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Stavka zamrznjena do 13. oktobra
Kot je znano, so sinoči na pogajanjih dosegli kompromis, da je stavka do 13. oktobra zamrznjena. "Danes bomo obdelali posamezne elemente, ali bomo kaj do konca dogovorili, ne morem reči vnaprej," nam je povedal predsednik pogajalske skupine sindikatov Dušan Miščevič.

Zaradi pogajanj v nezavest
O nočnih pogajanjih med vlado in sindikati, kjer so morali posredovati celo reševalci, si preberite v članku Stavka zamrznjena, orehi še niso strti.

Vlada in sindikati so sicer že sinoči sklenili, da slednji stavko zamrznejo, vlada pa v zameno do 13. oktobra ne bo posegala ali odpovedovala kolektivne pogodbe, do takrat pa bodo potekala tudi pogajanja o usklajevanju plač in drugih stavkovnih zahtevah.

Sporno je še zmeraj izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Zadnja ponudba vlade, ki za sindikate še vedno ni sprejemljiva, je, da se tretja četrtina poplača prvo leto za tem, ko bo gospodarska rast v državi presegla 2,5 odstotka. Doslej je vlada vztrajala pri meji treh odstotkov. Sindikati s tem niso zadovoljni, saj so prepričani, da jim tretja četrtina plačnih nesorazmerij, ki naj bi državo stala sto milijonov evrov, pripada že z oktobrsko plačo.

Avtoprevozniki bodo izstavili račun
Oškodovani avtoprevozniki bodo zaradi škode zaradi stavke izdajali odškodninske zahtevke s pomočjo sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije. "Sicer še ne vemo, na koga bomo naslavljali, zagotovo ne na sindikaliste, saj nimajo denarja, to nam je jasno. Po vsej verjetnosti bomo naslavljali na ministrstvo za finance in mogoče celo na ministrstvo za notranje zadeve, pa naj si odškrnejo od plač," pravi predsednik sekcije avtoprevoznikov Andrej Klobasa.

Miščevič pravi, da sindikatov ne morejo tožiti, saj je stavka zakonita, cariniki, ki so na mejah zadrževali tovornjake, pa so le opravljali svoje delo.

Koliko škode je utrpel posamezni avtoprevoznik, je poslovna skrivnost, pravi Klobasa, samo čakanje tovornjakov na mejnih prehodih pa je avtoprevoznike oškodovalo za najmanj 2.600.000 evrov. Škoda bo tako ali tako znana čez mesec ali dva, dodaja: "Odvisno od teh, ki so nam dali prevoze, koliko odškodnine bodo zahtevali od nas, ali nam bodo sploh plačali, ker smo jim tovor pripeljali prepozno. To bodo strašansko visoki zneski." Dolgoročna škoda pa je, da lahko avtoprevoznik izgubi poslovnega partnerja, če ta ne bo razumel, da so bile zamude posledica stavke in ne slabega dela avtoprevoznika.

Kot pravi Klobasa, je moral sam, ko je v Ljubljani protestiral tako, da se je vozil s tovornjakom po mestu, plačati 4500 evrov kazni, zdaj so na vrsti za plačevanje kazni drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.