Slovenija
48 ogledov

Na seznamu Cerarja za odstrel

Članica kolegija Zveze CoS Julijana Bizjak Mlakar Saša Despot
Premier Miro Cerar bo po današnjem srečanju z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar presodil, ali jo še vidi v vladni ekipi.

Z njenim delom ni zadovoljen, kaplja čez rob pa je kljubovanje vladnim sklepom. Neuradno je slišati, da naj bi ministrica izgubila premierjevo zaupanje in je le vprašanje, na kakšen način bo morala zapustiti položaj.

Ministrica iz vrst DeSUS se je v zadnjih mesecih večkrat znašla v središču pozornosti tako zaradi svojih izjav kot neomajnih stališč. Če se je zaradi nagovora v DZ ob sprejemanju medijske novele, s katerim je na noge dvignila medije, uspešno izvila, pa jo utegne odnesti neizpolnjevanje sklepov vlade glede idrijskega rudnika.

Enkrat se je že zagovarjala 

Bizjak Mlakarjeva se je zaradi tega že zagovarjala pri Cerarju, tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je izrazil pričakovanje, da ministri spoštujejo sklepe vlade. Posvaril jo je, da ne misli zagovarjati nečesa, kar ni v skladu s politiko vlade, odločitev o njeni funkciji pa je prepustil Cerarju.
Vendar je ministrica v četrtek vztrajala, da ministrstvo za kulturo sklepe vlade glede idrijskega rudnika izvaja v sklopu svojih pristojnosti. Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi.

Odstopi lahko sama, ali pa jo bo razrešil

Če se bo izkazalo, da je Cerar v vladni ekipi ne vidi več, lahko odstopi sama, čeprav neuradno za to ni veliko možnosti. Sicer Cerarju ostane, da predlaga njeno razrešitev.

V mandatu Cerarjeve vlade je DZ tako že razrešil ministra za obrambo iz vrst SD Janka Vebra, ki se je vrnil v poslanske sklopi. To pravico ima v primeru odhoda z ministrstva tudi Bizjak Mlakarjeva, kar pa utegne biti za poslansko skupino in koalicijo dodatna skrb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 10:11 18.april 2016.

    Da bo manj stroškov, naj Cerar odstreli poleg nje, še sebe.

  • Janez_53 09:14 18.april 2016.

    Verjetno več kot ti.

  • Avatar Leon
    Leon 08:57 18.april 2016.

    Kaj ima Cerar skupnega s kulturo?