Slovenija
31 ogledov

Na seznamu imajo 70 ljudi

Gradbeni delavec Saša Despot
Kriza. Propad gradbincev čutijo inženirska podjetja. DRI: Odpuščali bomo na mehko.

Gradbeništvo. Po naših informacijah naj bi bilo v največji slovenski inženirski družbi, državni DRI, dela premalo za 70 zaposlenih. Številke presežnih delavcev nam uradno niso potrdili, povedali so le, da želijo ocene najprej uskladiti znotraj družbe.

Posla vse manj

So nam pa v DRI, ki jo vodi Rajko Siročič, potrdili, da jim posel usiha: “Glede na rezultate iz preteklega obdobja je poslovanje zmanjšano za skoraj petino, kar je posledica zmanjšanja investicijske dejavnosti, ki vpliva tudi na poslovanje v sektorju, kamor se uvršča DRI.” Iz javnih evidenc lahko razberemo, da so imeli leta 2008 več ­kot 31 milijonov evrov prihodkov, lani pa le še slabih 20 milijonov evrov.

Kleščenje stroškov

Od začetka leta so število zaposlenih zmanjšali za osem. Zdaj je na DRI zaposlenih 281 ljudi; še v začetku leta 2011 so v podjetju delali 303 delavci. “Pretežno je šlo za upokojitve, nekaj je bilo tudi odpovedi iz poslovnih razlogov,” pravijo. Lani je družba za plače in druge stroške dela namenila 12,5 milijona evrov, kar predstavlja kar 70 odstotkov vseh stroškov.

O novih poslih pa nič

Okoli štiri petine prihodkov ustvari DRI z državo, preostalo predstavlja posel z zasebnim sektorjem. Na vprašanje, kje bodo v prihodnjih letih ustvarjali prihodke, glede na to, da je država načrte za večino investicij pospravila v predal, so nam odgovorili le, da na področjih, ki so vezana na investicijsko dejavnost in gradbeništvo, torej železnice, ceste, stavbe in okoljski projekti. Obenem poudarjajo, da poskušajo nove posle pridobiti predvsem na trgu zasebnih naročnikov.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 07:18 04.junij 2012.

    Važno da Siroćić dobi 15 jurjev za uspešno opravljeno delo....