Slovenija
2591 ogledov

Na skrajnem vzhodu države jih ni več

France Prešeren Saša Despot
Če jih je v osrednjeslovenski statistični regiji 147, pa v pomurski statistični regiji ni nobenega.

Prešernov dan kot osrednji kulturni praznik zaznamujemo že od leta 1945, od leta 1991 pa je dela prost dan. Statistični urad RS je ob prazniku zbral nekaj podatkov, ki so povezani s Francetom Prešernom. 

Koliko je Francetov?

1. januarja 2018 je bilo v Sloveniji 316 prebivalcev Slovenije z imenom France. Njihova povprečna starost je bila malo manj kot 61 let. Po pogostnosti je to ime uvrščeno na 355. mesto, pravijo na Sursu. Od leta 1991 se to ime skoraj ne pojavlja več. V letih 2011-2017 se je rodilo pet fantkov, ki so dobili ime France. 

Največ Francetov živi v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 147, sledi pa jugovzhodna Slovenija, kjer živi 76 Francetov. Zanimivo pa je, da v pomurski statistični regiji ni nobenega prebivalca z imenom France. 

Priimek Prešeren se uvršča na 1.064 mest po pogostnosti. Največ jih je v osrednjeslovenski statistični regiji, najpogostejši pa je v gorenjski statistični regiji, kjer je na 340. mestu po pogostnosti. 

Med živečimi prebivalci Slovenije pa ne najdemo soimenjaka Franceta Prešerna z imenom in priimkom. 

Vrba, draga vas domača
Tri naselja v Sloveniji imajo ime Vrba. Nahajajo se v občinah Lukovica, Dobrna in Žirovnica. 
V Prešernovi Vrbi sta v 2018 živela 202 prebivalca Slovenije, od tega 101 moški in 101 ženska, razkrivajo podatki Surs. 

France Prešeren | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj vse ima ime po Prešernu?

Po Prešernu je v Sloveniji poimenovanih 45 ulic, petnajst cest, štirje trgi, eno nabrežje, ena cesta in Trg Prešernove brigade. V vseh teh delih naselij je bilo skupaj 1.728 hišnih številk in 8.640 prebivalcev. 

Po Francetu Prešernu so poimenovani tudi en vrtec, štiri osnovne šole in ena gimnazija. 

Doktor Fig

Prešeren je bil znan po tem, da je otrokom rad delil fige, zato so ga klicali doktor Fig. Po podatkih Sursa smo od januarja do oktobra 2018 v Slovenijo uvozili za več kot milijon evrov svežih ali posušenih fig. Največ smo jih uvozili iz Turčije, in sicer za skoraj 350 tisoč evrov. Največ smo jih izvozili v Avstrijo, in sicer za 54.000 evrov. 

Z bankovca na kovanec

V času, ko je bila v Sloveniji uradna valuta tolar, je bil France Prešeren upodobljen na bankovcu za tisoč tolarjev. Revalorizirana vrednost zneska 1.000 SIT z dne 8. oktober 1991, ko je slovenski tolar začel veljati, bi bila danes 50 evrov, kar je približno desetina povprečne mesečne neto plače v letu 1991. 

Ob uvedi evra je France Prešeren našel svoje mesto na kovancu za 2 evra. 

Smrt pri 49 letih

France Prešeren naj bi umrl zaradi ciroze jeter, star 49 let. V letu 2017 je po podatkih NIJZ zaradi alkoholne bolezni jeter umrlo 364 prebivalcev Slovenije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.