Slovenija
167 ogledov

Na Slovenski škofovski konferenci vztrajajo: Davčnih blagajn župniki ne potrebujejo

Verouk Pixsell
Po pojasnilih Finančne uprave RS, ki so jih zdaj še naknadno dopolnili, davčno potrjevanje računov za darove v cerkvi oziroma katerikoli drugi organizaciji ni potrebno, a le če višina darov ni vnaprej določena oziroma ne obstaja neka priporočena cena ali cenik. A priporočene cene v župnijah zaenkrat ostajajo ...

Že ob pregledu nekaj župnijskih spletnih strani smo našli jasno navede zneske, ki so bili namenjeni na primer veroučnim stroškom ali pa na primer izvedbi svete maše.

Kot primer navajamo eno izmed ljubljanskih župnij, kjer so na spletni strani zapisali, da je "prispevek za ogrevanje in vzdrževanje prostorov 18 evrov, če verouk obiskuje samo en otrok. Če imate pri verouku dva otroka, je prispevek za drugega otroka 10 evrov. Za tretjega, četrtega ... otroka pa ni potrebno plačati prispevka". Prav tako je podobne priporočljive cene še vedno mogoče najti za pogrebe, maše in druge obrede.

Print Screen | Avtor: Print screen Print screen

Finančna uprava: Le če cena ni vnaprej določena ...

Finančne uprave RS  je ob januarski uvedbi obveznega davčnega potrjevanja računov jasno zapisala, da so cerkvene nabirke prostovoljni prispevki, saj niso plačilo za opravljeno dobavo blaga in storitev, podobno velja tudi pri ostalih donacijah, a le če cena ni vnaprej določena oziroma ne obstaja neka priporočena cena ali cenik. Posamezni se torej sam odloča o višini donacije oziroma da se odloči da ne bo prispeval nič.

"Gre za izključno prostovoljne darove vernikov"

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer jasno pojasnjuje, da za opravljanje verske dejavnosti v Katoliški Cerkvi ne obstajajo ceniki, a ob tem navajajo, da verniki lahko darujejo priporočen znesek za sv. mašo ali pa poroko, ki pa je odvisen od finančnih zmožnosti darovalca. Pred leti je SŠK celo sama kot priporočeno višino daru za mašo na Slovenskem navedla 17 evrov, a pri tem vztrajajo, da se zakrameti se ne smejo pogojevati s kakršnim koli plačilom.

Predstavnik SŠK Tadej Strehovec pa nam je še pojasnil, da duhovnikom, ki navajajo priporočene prispevke, tega ne bodo odsvetovali oziroma jim priporočili uporabe davčnih blagajn, "saj gre pri prispevkih za svete maše, vzdrževanje cerkva in veroučne prostore izključno za prostovoljne darove vernikov".

Kdaj pa je račun nujen?

Na finančni upravi pa dodatno pojasnjujejo, da v  primerih,  ko  cerkvene  organizacije  opravljajo  ekonomsko  dejavnost  za  plačilo  (npr. oddajanje nepremičnin v najem, verske storitve, vključno ob pogrebih oziroma v zvezi s pripravo pogrebnih  obredov),  v  zvezi  s  katero  naročniki  poravnajo  denarno  obveznost  na  podlagi ovrednotenega seznama storitev oziroma blaga, povezanega s temi storitvami (z navedbo cen) teh organizacj, pa so te dobave predmet DDV, predpisana pa je tudi obveznost izdaje računa. V primeru gotovinskega poslovanja v slednjih primerih je uporaba davčnih blagajn obvezna.

Komentarjev 35
  • Avatar olor
    olor 11:06 15.februar 2016.

    Če moram jaz plačevati davek, naj ga pa še cerkev. Največje bogastvo ima cerkev, od kod le?

  • malonaokoli 09:51 15.februar 2016.

    na Bolšjaku v Mariborskem koncu so ukinili šušmarjem delat. Prodajalci imajo s.p. ali d.o.o. in iztavljajo račune stranki.

  • malonaokoli 09:47 15.februar 2016.

    oprostite, spoštovani dacarji, kaj o tistih izgubljenih milijonih o katerih je govora na sodišču pa nič ?ti zneski so pa iz neba padli, al kako ? in tiste položnice ki jih plačujejo na caritasu, tudi ni važno od kod sredstva ...prikaži več ? da ne govorim o vzdrževanju cerkva, ogrevanju in to kar za 2674 cerkva ? kaj pa ostaji verski objekti od drugih bogov ? a te bomo tudi preskočili ?