Slovenija
38 ogledov

Na smučiščih se kaže splošna kriza

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Na treh večjih slovenskih smučiščih pravijo, da bo naslednji teden polno zaseden. Da bodo otroci brezskrbno uživali na počitnicah, bodo poskrbeli tudi s poudarjeno varnostjo.

Obisk odsev gospodarske krize
Apartmaji in hoteli na Pohorju so že ta teden precej dobro zasedeni, nam je povedal Matej Obu, tiskovni predstavnik Športnega centra Pohorje. "Glede smučarije pa imamo slabše rezultate. Tam se res pozna upad dnevnega smučanja. Mislim, da se tam zdaj kažejo težave, ki jih imajo ljudje zaradi splošnega gospodarskega stanja. Tudi večina slovenskih smučišč beleži upad dnevnih gostov," priznava.

Za naslednji, "počitniški" teden pravi, da v hotelih in drugih bivalnih kapacitetah beležijo "v tem trenutku zelo dobro zasedenost". "Težava pa je, da imamo samo en teden počitnic," dodaja.

Kranjska Gora: izguba 60 odstotkov lanskih obiskovalcev
V Kranjski Gori točne ocene, kakšna bo zasedenost, nimajo. "Upamo, da so hotelske kapacitete zasedene. Vem, da je bilo še nekaj prostora. Veliko je odvisno tudi od vremenskih pogojev. Po lanskih podatkih smo imeli dnevno na smučišču od 4.500 do pet tisoč obiskovalcev," je povedala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora. Dodaja, da dnevno tako zaradi združenih počitnic izgubljajo štiri tisoč smučarjev. "V dneh, ko ni počitnic, lani pa so bile, smo izgubili okrog 60 odstotkov obiskovalcev in seveda tudi finančnih prihodkov."

Na smučarskih progah poostren nadzor

Glede varnosti pravi, da imajo to področje dobro pokrito, saj vse leto sodelujejo s PP Kranjska Gora. Na Pohorju prav tako varnosti veliko pozornosti namenjajo celotno sezono, vseeno pa bo naslednji teden kakšen varnostnik ali policist več na smučiščih. Tudi na Rogli so nam povedali, da bo naslednji teden na smučiščih več policistov kot sicer, poleg njih pa bo za red in varnost skrbela še varnostna služba.

"Na Rogli je polna zasedenost, tam okoli 700 gostov. Koliko bo pa dnevnih smučarjev, težko ocenimo. Odvisno od dnevne situacije," nam je povedala Mihaela Solar iz Unitur Rogle ter dodala, da bodo naslednji teden poskrbeli za številne prireditve.

Več televizijskih in radijskih postaj bo na Rogli organiziralo svoje dogodke, vsak dan bodo na smučiščih animacije, nastopile bodo tudi različne skupine. Na Pohorju bo denimo v soboto Red Bull Pležuh 4 Cross, sicer pa bodo za zabavo z različnimi animacijami poskrbeli vsak dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.