Slovenija
53 ogledov

Na Smuk, Debenc, Lisco …

Za marsikoga bo letošnji 1. maj, praznik dela, trpek, pravi Majda Marolt, sekret Žurnal24 main
Delavska praznovanja. Sindikati bodo opozarjali, da boj delavcev ni končan.

Prvi maj na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ostaja praznik delavk, delavcev in njihovih pravic. Ohranjajo se običaji budnic, kresovanj in prvomajskih prireditev. Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pripravlja štiri prireditve.

Postopni prehod

Na minimalno plačo. Sporazum o postopnem prehodu na minimalno plačo so na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju med drugim podpisali v podjetjih Komet Metlika, Beti Metlika, Implet Sevnica, Prevent Mirna, Tom Mokronog ter v vseh družbah skupine Novoles in skupine Begrad.

Semiška tradicija
Na predvečer 1. maja na Smuku nad Semičem pripravljajo tradicionalno kresovanje.

Še preden bo zagorel kres, pa bodo predstavniki ZSSS kot vsako leto položili cvetje na grob Lojzeta Benčiča, ki je umrl leta 1936 med praznovanjem.

Ponesrečil se je pri streljanju z možnarji, s katerim so mladi Semičani izzivali oblast, ki je praznovanje 1. maja in izobešanje slovenske zastave na ta dan prepovedala.

Debenc osrednji
V Posavju delavski prvomajski srečanji pripravljajo na Lisci in v Šentvidu pri Brežicah, osrednjedolenjsko pa bo že 29. zapored potekalo na Debencu nad Mirno.

Tam bo območna organizacija ZSSS podelila tudi priznanja sindikalistom: Sabini Gusič, Vlasti Šmajdek, Jožefu Jermanu, Jožetu Kovačiču ter Karlu Hrvatiču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.