Slovenija
124 ogledov

"Na sodišču ni pravice"

Žurnal24 main
Kaznivo. Danes bi moral pred sodnike stopiti Zoran Predin. Očitajo mu zlorabo avtorstva.

Zakon. “Tega sploh ne bi komentiral,” nas je odpravil Zoran Predin, ko smo ga vprašali, zakaj točno mu tožilstvo očita zlorabo avtorskega dela. Sojenje priljubljenemu pevcu je prestavljeno.

2 tisoč evrov je zaradi plakata, na katerem je zgoraj brez, dobila Pika Božič.

Kar nekaj slovenskih estradnikov se je znašlo na zatožni klopi, ker jih je preganjalo tožilstvo, veliko več pa je odškodninskih tožb, ko se počutijo razžaljene ali obrekovane.

Nizke odškodnine
“Sodna praksa je pokazala, da so odškodnine med dva  tisoč in pet tisoč evri. To je prenizko, saj odškodnina ne doseže preventivnega učinka, da storilec neresnic ne bi več širil,” je prepričan odvetnik Boris Grobelnik. “Ker so odškodnine mizerne, je posegov v zasebnost vedno več, saj storilca ne odvrnejo, da tega ne bi storil še enkrat,”  meni tudi Franci Matoz.

Tudi slaba reklama dobra

Brez bogatenja
Obligacijski zakonik. Določa odškodnine. “Odškodnine niso visoke tudi zato, ker ta zakonik vsebuje določbo, da odškodnina ne sme pomeniti obogatitve, temveč naj bi šlo le za povrnitev dejanske škode, ki jo je treba na sodišču dokazati,” pravi odvetnik Boris Kanduti. Šlo naj bi za moralno zadoščenje, nastala škoda, denimo izguba posla, službe, pa mora biti dokazana, dodaja. Samo duševno trpljenje v denarju ni visoko izraženo.

“Na sodišču ni pravice,” o svoji izkušnji pove Vili Resnik. “Razočaran sem nad postopkom, v katerem barabe celo zaslužijo,” dodaja. Prepričan je, da mu je sojenje škodovalo pri njegovi pevski karieri.  

“Vsaka reklama je pozitivna, četudi je slaba,” pa je prepričan Grobelnik.

“Sojenje sploh ni bilo prijetno. Ljudje si na tak način zdravijo komplekse, češ, glej, njemu gre še slabše. Na začetku sem bil šokiran, zdaj mi je vseeno,” pravi Omar Naber.

“Ne bi rekel, da so slavni Slovenci privilegirani na sodišču. So pa včasih privilegirani tisti, ki imajo vpliv v politiki in prijatelje na visokih političnih položajih. Pri nas ni problem pri medijsko prepoznavnih ljudeh, pač pa si določene privilegije in včasih ugodnejšo obravnavo zagotovijo tisti z neformalnimi omrežji, ki obvladujejo državne organe,” je prepričan odvetnik Aleksander Čeferin.

Zvezde na sodišču

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miran Rudan
Leta 1999 z vrati avtomobila zbije 47-letno kolesarko, ki umre. Čeprav zatrjuje, da je nedolžen, ga zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obsodijo na osem mesecev pogojne kazni. Štirideset tisoč evrov odškodnine marca dosežejo otroci pokojne.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Omar Naber
Januarja višje sodišče razveljavi kazen sedmih mesecev pogojne kazni zaradi nasilništva in določi vnovično sojenje. Novi senat bo moral presoditi, ali je oktobra 2005 v ljubljanskem Bachusu res nadlegoval študentko, ji zvil roke na hrbet in jo udaril pod očesom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Jerca Mrzel
Ker leta 1999 napade Evo Rohrman, takrat partnerjevo ljubico, si nakoplje pet mesecev pogojne zaporne kazni. Sodišča ne prepriča, da Rohrmanove ni pretepla in poškodovala, da ji ni grozila in njenih osebnih stvari – mobilnega telefona, čevljev, oblačila, torbice – vrgla v Ljubljanico.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Werner
Zaradi izjave v Trenjih, da je Ema kuhinja, pri kateri o zmagovalcu odločajo trije ljudje, ga toži RTV Slovenija. V njegovem imenu bo odvetnik Franci Matoz naslednji teden zoper RTV vložil odškodninsko tožbo, ker naj bi pevec zaradi tožbe imel težave v družinskem krogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.