Slovenija
40 ogledov

Na sojenju Kordežu zaslišana Čeferin in Bobek

Bine Kordež, Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Milan Jelovčan Saša Despot
Okrožno sodišče v Ljubljani je v nadaljevanju sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in sodelavcem zaslišalo odvetnika Aleksandra Čeferina in nekdanjega direktorja Unicredit Leasinga Borisa Bobka.
Odvetnik Aleš Čeferin je bil zaslišan zaradi pravnega mnenja, ki ga je odvetniška družba Čeferin pripravila za Merkur. Povedal je, da je bil s Kordežem v stiku le na sestanku, ki je bil s predstavniki Merkurja v odvetniški pisarni, na katerem ga je Kordež vprašal, ali naj se v pogodbo vnese določilo, da mora Merfin morebitno razliko v dobičku pri prodaji trgovskega centra Primskovo povrniti Merkurju.

Nekdanjega direktorja Unicredit Leasinga Borisa Bobka so spraševali o pogovorih z družbo Kograd Igem, ki je želela pridobiti finančne vire za nakup omenjenega trgovskega centra. Povedal je, da ni bilo rečeno, da bi šlo le za kratkoročen posel, in da ni zaznal, da bi morebiti šlo za fiktiven posel. Pogovori o financiranju so bili resni, vse pogodbe so bile predvidene kot dolgoročne, je dodal.

Glede nakupa trgovskega centra je bilo dogovorjeno, da bo trgovski center, če Kograd ne bo uspel zagotoviti finančnih virov, prešel nazaj na Merkur. Po mnenju obrambe denarnega toka ni bilo. Posel je sicer bil sklenjen in zemljiškoknjižno vpisan, a ker Kograd financiranja ni dobil, se je vzpostavilo začetno stanje.


Za zaslišanje vseh družbenikov Merfina

Obramba je v nadaljevanju današnje obravnave predlagala, da se zaslišijo vsi družbeniki Merfina, in sicer ne samo glede delitve dobička v letu 2008, ampak tudi glede delitve dobička v letu 2009.

Predlagala je tudi postavitev izvedenca ekonomsko-finančne stroke, ki bi podal mnenje o učinku prodaje, reodkupa in zaprtja finančnih tokov pri poslu s trgovskim centrom ter mnenje o učinku posla glede na zagovor Kordeža in Krašovčeve, da je treba posel gledati z vidika vseh povezanih družb v skupini Merkur in potem še Merfin.

Tožilstvo je nasprotovalo postavitvi izvedenca, ker da ni jasno, kaj naj bi dodatni dokazi pojasnili, kar še ni bilo doslej pojasnjeno v dokumentaciji. Meni tudi, da je pri poslu šlo za denarni tok, kar da dokazujejo dokumenti o odstopu terjatve. Tožilstvo tudi predlaga zaslišanje davčne inšpektorice Damjane Slapar Burkat.

Sodišče je omenjene zahteve obrambe in tožilstva zavrnilo. Preklicali so tudi pet obravnav, napovedanih za avgustm in za 28. avgust določilo nadaljevanje sojenja.
Komentarjev 4
  • privat 05:55 01.september 2012.

    glede čeferinov..pa pravim tako..vsak mora imeti toliko časti ,da neprenese uničevanje malih ljudi...če je že kraja delavci morajo imeti plačo in redno delo..!! Drugo pa je če nekdo naredi posel ,ki oškoduje bogate v korist delovnih mest na drugi strani!!

  • Veteran 22:46 30.julij 2012.

    Pobrati premoženje in bo vse v redu!

  • izvedenec 22:36 30.julij 2012.

    Čeferin je sigurn po resnici povedal :)