Slovenija
0 ogledov

Na solinah so zapeli ministru

Strunjanske soline
1/4
Suzana Kos
Leta 2011 je vsak državljan zavrgel kar 82 kilogramov hrane, odpadne hrane je bilo skupaj kar 168 ton, leto pred tem pa 14 odstotkov več, to je 94 kilogramov. Minister Židan poziva k skrbnemu ravnanju z njo.

V Krajinskem parku Strunjan so danes slovesno odprli obnovljeni solinarski hišici, namenjeni izobraževanju in osveščanju obiskovalcev. Kot je poudaril direktor parka Marko Starman, ima zdaj zavod končno svoj sedež v samem parku. Za ministra Dejana Židana prav strunjanski park dokazuje, da Natura 2000 ne zavira razvoja, ampak ga lahko spodbudi.

Minister Židan je sicer danes dopolnil 46 let in ostal brez besed, ko so mu na otvoritvi zapeli. "Ker je danes svetovni dan hrane, naj to priložnost izrabim tudi za poziv, da ravnajmo z njo skrbno in kot dobri gospodarji ter da jejmo domačo hrano in se morda vsaj danes odrecimo tisti, ki prihaja iz na stotine kilometrov oddaljenih krajev," je pozval kmetijski minister.

Leta 2011 smo zavrgli 82 kilogramov hrane na prebivalca, leta 2009 pa smo bili še manj skrbni, saj je v smeti romalo kar 94 kilogramov hrane na prebivalca, kar je 14 odstotkov več. Stroški za hrano in pijačo pa v vsakem gospodinjstvu pomenijo najvišjo postavko, saj so statistiki izračunali, da gre za to 15 odstotkov vseh izdatkov gospodinjstev.

Dajali zavetišče

Obnovljeni solinarski hišici sta bili nekoč namenjeni skladiščenju orodja in zagotavljanju zavetišča dežurnim solinarjem ob neurjih. V enem od objektov bo zdaj po petih letih delovanja končno svoj sedež dobil Krajinski park Strunjan, obenem pa bodo v njem izvajali izobraževanje in osveščanje obiskovalcev. Drugi objekt bo služil hrambi solinarskega orodja in kot oblika predstavitve solinarske dejavnosti.

"Tuji turisti, ki prihajajo k nam, vedno omenjajo, da jim je najbolj všeč naša raznolika narava, ki je ohranjena," je poudaril Židan. Okoli pol milijona evrov vredna obnova je bila predvidena že v operativnem programu za Naturo 2000 za obdobje 2007–2013 kot instrument urejanja in osveščanja turizma na zavarovanih območjih, operacijo pa sta v okviru finančnega mehanizma krepitve regionalnih razvojnih potencialov za isto obdobje potrdili ministrstvi, pristojni za gospodarstvo in za okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.