Slovenija
36 ogledov

Na Špici se je trlo obiskovalcev

Javna vodstva bodo ob sobotah ob 11. uri potekala vse do 28. maja. (Foto: Bralka Žurnal24 main
Arheološko najdišče na Špici v Ljubljani je v zadnjih dneh zbudilo veliko zanimanja Ljubljančanov. Na sobotnem organiziranem ogledu se je namreč trlo obiskovalcev.

Kot je za zurnal24.si povedala bralka Helena, so se ogleda udeležili tako mladi kot stari, ki so si ogledovali kolišča in najdene predmete iz gline in kremena.

˝Škoda, da bodo morali za ohranitev te dragocene dediščine tudi zanamcem, vse to znova skriti z zemljo,˝ pravi bralka.

Dobro ohranjeni ostanki
Spomnimo, da so arheologi med Ljubljanico in Grubarjevim prekopom na lokaciji Špica odkrili izjemno dobro ohranjene ostanke koliščarske naselbine.

Če bi radi sporočili zanimivo novica ali pa samo poslali fotografijo oziroma video, sledite navodilom:

SMS: Pošiljanje preko SMS: na 4224 pošljite SMS: NAVEZA SMS vaš tekst;

MMS: Pošiljanje preko MMS: na 4224 pošljite MMS: v »zadeva/subject« vpišite: NAVEZA MMS;

Elektronska pošta: Preko elektronske pošte na: naveza@zurnal24.si

Gre za najstarejšo stalno naselbino na območju Ljubljane. Prve analize gradiva jo umeščajo v pozno bakreno dobo, oziroma v sredino 3. tisočletja p.n.št., to je čas bogatih koliščarskih naselbin na Ljubljanskem barju.

Za urbano okolje je presenetljiva izjemno dobra ohranjenost arhitekturnih elementov, kot so ostanki lesenih kolov, brun, tramov, ki se ohranijo izključno v mokrih okoljih.

Dno približno pol metra debele kulturne plasti pa je tako rekoč prekrito z ostanki lončenih posod ter drugim gradivom. Med najdbami je tudi večje število uteži za statve ter koščeno in kamnito orodje.

Še imate čas za ogled
Ker ostankov arhitekture iz mokrih organskih materialov ni mogoče za dalj časa predstaviti na kraju samem, bodo med 21. aprilom in 28. majem širši javnosti omogočili organizirane oglede najdišča.

Vodstva za najavljene skupine bodo potekala vsak dan od ponedeljka do petka ob 11. uri. Javna vodstva bodo ob sobotah prav tako ob 11. uri.

Vodič bo skupino sprejel na otroškem igrišču ob Ljubljanici na Prulah, so sporočili z Muzeja in galerij Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.