Slovenija
17 ogledov

Na stara leta iste kot mame

mama in hči 2 Žurnal24 main
Najnovejša raziskava je pokazala, da pregovor, da moški po tašči lahko sklepa, kakšna bo njegova izbranka na stara leta, drži.

Znanstveniki namreč trdijo, da obraz hčerke v starosti zguba in povesi po enakem vzorcu kot obraz njene matere.

 

Do te ugotovitve so prišli potem ko so skenirali obraze desetih mater in njihovih hčera starosti med 15 in 90 let. Opazovali so kožo in mehko tkivo okoli oči in opazili enake vzorce gubanja in izgube elastičnosti.Našli so dosleden vzorec atrofije - upadanja in regresije okoli solzilnih vodi in spodnjih vek. Analiza mehkih tkiv okoli oči je pokazala, da je izguba elastičnosti pri hčerkah povsem enaka kot pri njihovih materah.

 

Podobnost je očitna šele pri hčerkah nad 30-im letom starosti. Dr. Matthew Camp in njegovi kolegi iz univerzitetnega medicinskega centra Loma Linda v Kaliforniji so pojasnili, da njihova študija temelji predvsem na opazovanju, zaradi česar je precej subjektivna. Znanstveniki so svoje ugotovitve predstavili na konferenci Ameriškega združenja plastičnih kirurgov v Washingtonu.

 

Ženske se starajo bolj intenzivno

Sicer pa je znano, da koža pri ženskah hitreje izgubi elastičnost kot pri moških. Prav tako so ženske hitreje izgubijo mišično maso. In še ena zanimivost: oblika obraza pri ženskah se skozi življenje spreminja, medtem ko oblika moškega obraza ne. To je eden izmed razlogov, zakaj večina žensk meni, da se jim staranje manj pozna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.