Slovenija
229 ogledov

Na študentskih volitvah prišlo tudi do spolnega nadlegovanja

spolno nadlegovanje Anže Petkovšek
Več incidentov na filozofski fakulteti. Na študentskih volitvah naj bi prišlo do spolnega nadlegovanja kandidatk. Profesorica Milica Antić Gaber: "To ni osamljen incident, temveč se to dogaja v vseh sferah družbe."

Po končanih študentskih volitvah in več incidentih, ki so spremljali kampanjo, so tri kandidatke Združene liste študentskih društev (ZLŠD) z ljubljanske filozofske fakultete opozorile, da je bilo najmanj pet deklet deležnih nadlegovanja, opolzkih komentarjev in celo sledenja.

"Vse skupaj je šlo celo tako daleč, da se na svoji fakulteti nisem počutila varno. Svojega prijatelja sem morala prositi, da me je v času kampanje ves čas spremljal. Spremljal me je tudi na poti domov," je povedala Lana Sattler, udeleženka študentskih volitev na filozofski fakulteti, ki je še nadaljevala, da je kandidatke nadlegovalo nekaj več kot deset fantov, ki pa so študenti drugih fakultet in so filozofsko fakulteto obiskovali le v času predvolilne kampanje.

Kandidatke so nadlegovanja prijavile inšpekciji ŠOU Ljubljana in tudi ŠOS, ker to ni zaleglo so se obrnile tudi na profesorje filozofske fakultete, varnostnika in na koncu še na policijo.  "Ko sem to prijavila inšpektorju ŠOU Ljubljana, se mi je ta smejal in dejal, da bi bila vsaka punca vesela, če bi jo nadlegoval tako sipatičen fant," je dogodke opisovala kandidatka Lana Sattler, njena kolegica Sara Ugrin, ki je nadlegovanje prijavila policiji pa je povedala, da se je nadlegovanje ustavilo šele po njihovem posredovanju. O nadaljnjih ukrepih zoper nadlegovalce bodo še premislile.

"Kar jaz razberem je, da so jih želeli utišati, prestrašiti"

spolno nadlegovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ena izmed profesoric, na katero so se obrnile študentke, Milica Antić Gaber, je opozorila, da je glede na pričevanja šlo zagotovo za spolno nasilje s strani nasprotnih kandidatov in nadaljevala, "da so jih želeli utišati, prestrašiti": "Kar še posebno bode v oči, je, da so se tokrat v političen boj spustile študentke, kar se ne zgodi pogosto, kolegi, ki so v tem političnem polju že dalj časa, pa so jim tako dali vedeti, da to ni za njih."

Profesorica Antić Gaber je navedla, da je zaskrbljujoče, da to ni osamljen incident, ampak se to dogaja v vseh sferah družbe. "Kar pri tem najbolj skrbi, pa je, da se to neovirano širi. Nekateri pa za to niso nikoli kaznovani, ampak so s položajo še nagrajeni."

Na fakulteti včeraj posredovala policija in izdala plačilni nalog

Zaradi domnevno nedovoljenega sodelovanja študentov drugih fakultet pa se je včeraj zgodil še en incident. Študentska organizacija v Ljubljani (ŠOUL) je včeraj medijem razposlala sporočilo za javnost, v katerem so navajali, da je prišlo do pretepa med podpornikoma dveh študentskih skupin na volitvah, in sicer študentom ene od drugih fakultet in asistentom fakultete, ki naj bi bil podpornik ZLŠD. A današnja pojasnila enega od vpletenih in izjave policije kažejo, da je bila omenjena izjava najmanj zavajujoča.

Asistent na filozofski fakulteti Tibor Rutar pa je danes pojasnil, da je na poti do kabineta naletel na prepir dveh študentov glede volitev, pri čemer je posumil, da bi eden izmed študent, ki ga ni poznal, lahko bil povezan z nadlegovanjem, ki so mu ga omenile študenteke.

"Spomnil sem se, da bi ta konflikt vsaj deloma posnel, v tem trenutku pa me je ta študent opazil in mi izbil telefon iz rok. V tistem trenutku sem se ustrašil in insitktivno sem se poskušal zaščititi in sem se pri tem fanta dotaknil. Incident se je s tem končal, " je navedel Rutar in povedal še, da je bila o dogodku obveščena tudi policija, ki je presodila, "da je sem ravnal v samoobrambi".

Predstavnica ljubljanske policije Nataša Pučko je že včeraj potrdila, da do pretepa ni prišlo ter da so policisti posredovali na podlagi obvestila o kršitvi javnega reda in miru v prostorih Filozofske fakultete. Študentu, ki je bil vpleten v spor, pa so tudi zaradi neprimernega nadlegovanja kandidatke, ki ga je prijavila, izdali plačilni nalog.

ŠOU Ljubljana: Omenjene obtožbe so zelo resne

Na ŠOU Ljubljana so včeraj za Žurnal24 naknadno pojasnili, da glede spolnega nadlegovanja na ŠOU v Ljubljani niso prejeli nobene prijave in so te informacije tudi sami izvedeli na novinarski konferenci.

 

Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je od Filozofske fakultete UL že zahtevala posnetke včerajšnjega dogajanja, da preveri, kaj se je v resnici dogajalo, ali obtožbe temeljijo predvsem na političnih interesih. "Omenjene obtožbe so namreč zelo resne in v primeru, da se po ogledu videoposnetkov izkaže, da do nadlegovanja ni prišlo in da gre zgolj za izkoriščanje tako pereče problematike v politične namene, bo situacija na koncu najbolj škodila tistim ženskam, ki so resnično bile žrtev spolnega nasilja," so še pojasnili na ŠOU Ljubljana.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 14:10 21.oktober 2016.

    Epilog; denarna kazen ? To je razlog več,da se bo osebek maščeval oškodovanki in se poizkusil maščevati. To je pač naša zakonodaja ,dokler ne obležiš v mlaki krvi ............

  • malonaokoli 17:26 20.oktober 2016.

    ma to je vse zato ker ni več swinganja, se dedi raje med sabo mečkajo...pa so krule besne

  • malonaokoli 17:23 20.oktober 2016.

    ma kakšne volitve neki...kje vi živite...a jaz naj plačujem za vaše šolanje, ki traja in traja med tem ko vas bolj zanima politika in mlatenje prazne slame, namesto učenja in rednih izpitov...bi vi še nekaj za zraven banda nevzgojena...če te ...prikaži več je pošlatal mu imaš za primazat eno okoli kepe, da vsi vidijo zakaj se gre...tole pa je eno samo nakladanje ovelih češpelj.