Slovenija
167 ogledov

Na svoje za 45 tisočakov

Iztok Franko Iztok Franko
Naselje. Mladi diplomant z izdelano idejo, kako se "odlepiti" od staršev.

Pesakrompir. "Naši starši so na nas prenesli cilje, ki so jih imeli oni, čeprav gre za povsem drug čas in druge razmere. Mladi si danes na primer ne morejo več privoščiti velikih hiš," pravi 26-letni Iztok Franko, diplomant študija organizacije socialnih mrež. Ker je prepričan, da si mladi, ki določene dohodke imajo, kljub temu želijo osamosvojitve, obenem pa bi radi živeli predvsem kakovostno življenje, je v diplomskem delu pripravil koncept naselja Pesakrompir.

Ne vse za kredit

Franko je tako zasnoval naselja z od 10 do 15 mobilnimi hiškami v velikosti od 32 do 40 kvadratnih metrov z manjšo teraso in vrtom, primernim za obdelavo, ter s fotovoltaiko za samozadostno elektriko. Izračunal je, da bi nakup takšne hiške stal okoli 30.000 evrov, mesečni najem (poleg nakupa) pa 250 evrov – ta bi zajemal uporabo skupnih prostorov in vrta za obdelavo ter urejeno kanalizacijo. V petih letih bi tako par za bivanje v naravi na obrobju mesta vključno z nakupom odštel 45.000 evrov, kar je po njegovem mnenju še vedno bistveno manj in dostopneje, kot če bi se morali zakreditirati za lastno hišo. "Mladi želijo živeti predvsem kakovostno, ne pa vsega odšteti za bivanje. Nekateri bi potovali, mene na primer zanima avtomobilizem, za kar odštejem kar nekaj denarja. Zlasti mladi podjetniki velik del časa namenijo delu, ni pa jim ključno, da živijo v mestu – vse to bi lahko uresničevali v takšnem naselju," pravi Franko, ki je sicer pred kratkim dobil delo v Dubaju.

"Želel bi, da ideja ne ostane v nekem diplomskem delu, saj je razmeroma dodelana in izvedljiva. Upam, da se kdo v njej najde, tudi če to ne bom jaz," sklene Franko.

Komentarjev 3
  • Jaka.marinsek 13:13 17.marec 2014.

    Predvsem pa bo za kaj več potreben "resen" job in izobrazba za kakšen resen poklic. Organizator socialnih omrežij? WTF.. še zdaj ko je popularno si ga s tako izobrazbo lahko več ali manj samo na roke v*****. pa še to brez vazelina,.

  • Pipi 09:07 17.marec 2014.

    Zal je projekt vreden 4.350.600,00 SEK, kar je 489.629,58 EUR. http://www.kjellgrenkaminsky.se/en/blog/portfolio/all/villa-nyberg/Drugace pa bi tudi jaz imel tako hiso za 30 jurjev in ce mi jo kdo pri nas postavi tudi za 50 jurjev, naj se mi kar javi.

  • siesta 07:41 17.marec 2014.

    Resno 45 000€ za 32 do 40 m2? Pa kdo je tu nor? Dajte vtipkat v google Villa Nyberg. 154m2 za 30 000 €.