Slovenija
2390 ogledov

Prvič na svojem: Življenje v hiši staršev, kredit za nov dom ali najem?

86 evrov subvencije na mesec so lani od občin in države v povprečju dobili najem Žurnal24 main
Najvišje cene nepremičnin so v Ljubljani in na Obali, kjer boste za starejše trisobno stanovanje odšteli od 98.000 do 150.000 evrov.

Prej ali slej se v življenje mladega človeka prikrade vprašanje, kje si bo ustvaril dom. Nekateri si dom uredijo kar v družinski hiši ob starših, drugi odidejo v najem ali celo v nakup svoje nepremičnine, ki pa so v Sloveniji iz leta v leto dražje.

Po podatkih Statističnega urada RS rastejo cene stanovanjskih nepremičnin že tretje leto zapored. Samo v letu 2017 so se cene stanovanjskih nepremičnin v povprečju zvišale kar za desetino.

Najvišje cene nepremičnin najdemo v Ljubljani in na Obali, kjer boste za starejše trisobno stanovanje sodeč po cenah na spletu odšteli od 98.000 do 150.000 evrov. Najem za podobno stanovanje se bo gibal okoli 600 evrov na mesec. Predvsem na Obali in v Ljubljani se sicer vse več stanovanj oddaja tudi v kratkoročni najem prek Bookinga ali Airbnbja, kar počasi zmanjšuje število stanovanj za dolgoročni najem in posledično zvišuje ceno najema. 

Cenovno najugodnejše življenje ob starših

Mnogi menijo, da je najemnina metanje denarja skozi okno, saj nepremičnina ne bo nikoli vaša. To ni čisto res, saj vam kot najemniku ni potrebno skrbeti za vzdrževanje nepremičnine, poleg tega imate več časa za razmislek o tem, kje bi radi živeli.

Slabost najemniškega stanovanja je ta, da v njem ponavadi nimate možnosti odločanja o njegovi preureditvi ali opremi, hišne živali pa so pogosto nezaželene. 

Če izpolnjujete pogoje za najem kredita, je njegovo odplačevanje boljša izbira, saj bo čez leta nepremičnina vaša in odplačevanje kredita ne bo več potrebno.

Se bodo pa v tem primeru pojavili tudi dodatni stroški vzdrževanja, nepremičnino boste morali opremiti, kar lahko predstavlja veliko vsoto. Boste ob dolgoletnem odplačevanju kredita zmogli tudi to? Obenem se lahko vsota kredita tudi poviša, cena nepremičnine pa strmo pade.

Iz stroškovnega vidika je najbolje, če si hišo delite skupaj s starši in prihranite pri najemu ali kreditu. V tem primeru boste plačevali le stroške, a boste najverjetneje oropani svojega miru. Ko boste imeli otroke, bo bližina staršev za pomoč pri varstvu zelo dobrodošla, bo pa hkrati pogostejše poseganje v vzgojo in dnevni družinski ritem.

Komentarjev 2
  • Pepi 18:30 04.april 2018.

    Moran se nasmejat članku,stanovanje,3sobno v Ljubljani od 90000do 150000,PROSIM POKAŽITE MI STANOVANJE ZA TA DENAR,kupim tri-hahahahahah,v Ljubljani so trisobna stanovanja od 180000 pa do.................,zato pisca tega članka sprašujem ,od kje mu te zelo LEPE CENE

  • NeAnonimni 10:38 04.april 2018.

    Plača ni za desetino višja.. hmm...