Slovenija
21 ogledov

Na svoji zemlji

Lastnik je obljubil, da bo počistil odpadke, je povedala glavna mestna inšpektor Žurnal24 main
Odpadki okrog hiše. Zoper odpadke na zasebnih zemljiščih je mogoče ukrepati, le če pomenijo tveganje za pojav bolezni ali če segajo na javne površine.

Ljubljana. Ob eni od stanovanjskih hiš na Tacenski cesti se po besedah ene od sosed že leta kopičijo odpadki, a nihče ne ukrepa.

Mestni odlok
16. člen
. Odlok o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin v 16. členu navaja, da morajo lastniki zemljišča vzdrževati tako, da ne kazijo lepega videza okolice in se iz njih ne širijo odpadki, trava, veje in drugo na občinsko cesto ali javno zeleno površino ter da ne ovirajo rabe teh površin, niti javne in prometne varnosti.

V dobro ostarelega prebivalca in tudi vseh njegovih sosedov, “ki že leta izgubljajo živce”, je o zadevi obvestila različne ustanove, a ni zaleglo.

Irsop brez pristojnosti
Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor (Irsop) so njeno prijavo dobili v začetku prejšnjega tedna. “Inšpekcija za okolje ne bo uvedla inšpekcijskega postopka, ker za to nima pristojnosti,” so pojasnili. “Kot je razumeti prijaviteljico, gre namreč za problematiko, vezano na specifičen način življenja stanovalca stavbe, ki pa je ne ureja noben predpis s področja okoljske inšpekcije.” Dodali so, da bodo prijavo posredovali Mestni občini Ljubljana (MOL).

MOL le izjemoma
Glede na vaša vprašanja je inšpektorat opravil ogled stanja in ugotovil, da je hiša v zasebni lasti. Z lastnikom zemljišča je dogovorjeno, da bo zadevo uredil in počistil odpadke,” je povedala Bogomira Skvarča Jesenšek, glavna inšpektorica občinskega inšpektorata. V času odgovora prijave od Irsopa še niso prejeli.

Mestni inšpektorat sicer po odloku o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin v tem primeru ne more ukrepati, saj gre za zasebno zemljišče. Ukrepati ne bi mogel niti, če bi bila hiša prazna – razen če bi zaradi nevzdrževanja obstajala nevarnost porušitve na javno površino. Takrat bi naročil zaporo ogroženega območja in zaradi nevarne gradnje zadevo odstopil okoljskemu ministrstvu oziroma Irsopu.

1 prijavo zaradi nevzdrževa-nega zemljišča je lani prejel inšpektorat MOL. Lastniku so ukazali, naj odpadke z javne površine odstrani, in ga pozvali, naj očisti tudi svojo.

Inšpektorat izvaja redni nadzor in ukrepa, kadar naleti na primer širjenja odpadkov, ob prijavi pa opravi prednostni nadzor,” je pojasnila glavna inšpektorica.

Pa zdravje?

Na Zdravstvenem inšpektoratu RS (Zirs) so napovedali, da bodo zadevo preverili, čeprav prijave niso dobili.

Kadar prejmemo prijavo o takšni zanemarjenosti okolice, stanovanja ali hiše, da bi lahko predstavljala tveganje za pojav in širjenje nalezljivih bolezni, o tem nemudoma obvestimo pristojni zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) in se dogovorimo za skupni ogled,” je razložila Dunja Sever, glavna zdravstvena inšpektorica.

Strokovna služba ZZV potem pripravi oceno tveganja in določi ukrepe – če jih lastnik ne izvede, mu jih Zirs odredi z odločbo v upravnem postopku. Podlago ima v zakonu o nalezljivih boleznih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.