Slovenija
4272 ogledov

Na ta način prihranite tudi do 80 odstotkov pri nakupu računalnika

laptop računalnik
1/2
Profimedia
Podjetje Recosi, ki ima od leta 2017 podružnico tudi v Sloveniji, od podjetij, bank in zavarovalnic odkupuje odsluženo računalniško opremo in jo za kasnejšo prodajo, ki je tudi do 80 odstotkov cenejša v primerjavi s prvotno ceno, celovito obnovi.

Lahko bi rekli, da je imela posredi prste tudi pregovorna irska sreča, ko je leta 2014 Katja Zajko na Irskem, kjer še vedno živi, prišla na idejo o ustanovitvi socialnega podjetja, ki bo delovalo na področju profesionalno obnovljene računalniške opreme. V Sloveniji takrat tovrstnega socialnega podjetništva, ki je klasično tržno in tudi trajnostno naravnano ter je usmerjeno v prodajo produktov in ne zgolj pridobivanja prihodkov iz projektnih in državnih sredstev, še nismo poznali. Da je to dejanska praksa in takšna podjetja res obstajajo, je Zajkova spoznala šele na Irskem. Skupaj z dvema sodelavcema, strokovnjakoma na tem področju, so tako ustanovili mednarodno podjetje Recosi in ga med drugim leta 2017 prenesli tudi v Slovenijo, kjer ima sedež v Slovenski Bistrici, sicer rojstnem kraju Zajkove.

Katja Zajko | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Navdušeni nad idejo, ki so jo razvili na Irskem, so v Sloveniji hitro prišli do hladnega tuša. Model, ki so ga prenašali z Irske, namreč temelji na ponudbi računalniške opreme izobraževalnim ustanovam, ki na Irskem in v ZDA predstavljajo 80-odstotkov trga. V Sloveniji pa je bila slika popolnoma drugačna, saj so jim šole trg zaprle. Težava tiči v drobnem tisku razpisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki šolam dodeljuje sredstva le za nakup nove opreme, ne pa za obnovljeno oziroma rabljeno opremo. "Že na tej točki je bil problem, komu torej opremo prodajati. To me izjemno žalosti, saj že na primer v sosednji Avstriji država takšna podjetja zelo podpira. Deželne vlade kupujejo tovrstno računalniško opremo, ki jo imajo lahko šole v svojih učilnicah," se težkih začetkov spominja Zajkova.

Učenje Slovenija V 4 tednih je osvojila jezik in je danes generalna direktorica velikega podjetja

To je vodilo do tega, da se je Recosi v Sloveniji raje osredotočil na podjetja in neprofitne organizacije ter sosednje trge, natančneje na italijanski in hrvaški, kamor trenutno izvažajo 25 odstotkov izdelkov. Želja za prihodnost je predvsem širitev na evropskem trgu, sprva pa si želijo v Sloveniji vzpostaviti čim stabilnejšo bazo, ki se bo nato razširila še na sosednja tržišča. Z veseljem pove, da so sicer v Sloveniji vedno bolj prepoznavni, s čimer posledično raste tudi promet in število zaposlenih. Večja prepoznavnost pa za seboj prinese več rivalstva in nelojalne konkurence. "Manj možnosti imamo tudi pri razpisih, ker imajo določena podjetja že sklenjene dogovore. S tem ko postajaš bolj prepoznaven in uspešen, se zgodi, da pod noge dobivaš tudi več polen," pove Zajkova, a optimistično doda, da imajo vizijo in še dovolj priložnosti za uspeh na slovenskem trgu.

Obnovili že več kot 150.000 kosov opreme

Socialna franšiza na področju računalniške opreme Recosi je svoj naziv ’socialno podjetje’ prejela zaradi zaposlovanja težje zaposljivih oseb. Poleg mladih, ki iščejo prvo zaposlitev, zaposluje tudi invalidne osebe. V Sloveniji v podjetju trenutno dela šest oseb, od tega je tretjina težje zaposljivih, sicer pa v franšizni mreži skupno zaposlujejo več kot 150 posameznikov. Poleg doprinosa k zaposlovanju tistih, ki težko pridejo do zaposlitve, so socialni tudi z ekološkega vidika. "Tukaj gre predvsem za varovanje okolja s podaljševanjem življenjske dobe računalnika in varčevanje z naravnimi viri ter redkimi, žlahtnimi elementi, ki so v tovrstni opremi, kot sta srebro in zlato. Ker smo socialno podjetje, ljudje z nakupom spodbujajo tudi socialno podjetništvo," razloži direktorica in soustanoviteljica podjetja Recosi.

Računalnik  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Do sedaj so življenjsko dobo podaljšali več kot 150.000 kosom opreme, kamor sodijo računalniki, prenosniki, monitorji, tablice in mobilni telefoni. Številke, s koliko podjetji trenutno sodelujejo, ni mogla izdati, saj se ta dnevno spreminja, lahko pa se podjetje pohvali s sodelovanjem z nekoliko bolj znanimi podjetji, kot sta Apple in Dell. Slednja jim določen del svoje opreme podarita oziroma prodata. V Sloveniji ta praksa še ni tako razvita, saj imajo multinacionalke pogodbe sklenjene s tujimi izvajalci, kamor gre tudi oprema. Problem se skriva tudi v kakovosti opreme, ki je v Sloveniji večinoma dlje časa v uporabi.

Do zlorabe podatkov (še) ni prišlo

Kupcem bi nakup obnovljenih računalnikov priporočila, "v prvi vrsti zaradi cene in kakovosti, saj so to računalniki iz poslovne linije, kar pomeni, da imajo zelo vzdržljive komponente ter zdržijo dlje časa in so veliko bolj trpežni ravno iz razloga, da so bili namenjeni za poslovno uporabo". Nadaljuje, da življenjska doba teh računalnikov nanese tudi na več kot deset let, če je govora o osnovni rabi, kot je brskanje po spletu in uporaba osnovnih funkcij računalnika. "Nekdo, ki se bo odločil za nakup prenosnika pri Recosiju, bo dobil poslovni računalnik tudi za približno 300 evrov dalje, čeprav se je cena takega računalnika gibala okoli 1200 evrov. Vsi izdelki imajo minimalno dvanajstmesečno garancijo," še pove.

Na vprašanje, če je v preteklosti morda že prišlo do zlorabe podatkov, ki so bili predhodno na računalniku, odvrne, da takšnega primera do sedaj še niso obravnavali, saj poskrbijo za to, da so podatki ali fizično uničeni ali očiščeni s programsko opremo.

Dobro premislite, preden si izberete geslo, ki bi vas lahko stalo vaše zasebnost varnost na spletu Slovenija To so najslabša gesla, ki jih lahko izberete
Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 09:42 14.februar 2020.

    Ugodne cene so v UK !

  • Avatar drecos
    drecos 08:17 14.februar 2020.

    spet lopovske cene, zapri ta drek

  • mb 08:04 14.februar 2020.

    malo sem pogledal, pa ne vidim nekih ugodnih cen. recimo primer 24" Samsung monitorja. Nov stane na amazonu 159. N a tej strani pa pravijo da je od 159 znizan na 129€. Ne vem no. Realna cena bi bila nekje ...prikaži veče pod 100 za rabljen zadevo. S takimi cenami ne bo uspeha