Slovenija
18797 ogledov

Na takšno vreme se morate pripraviti

pomladansko vreme sonce dež Profimedia
V prihodnjih dneh nas čaka pestro vremensko dogajanje.

Pogosti prehodi vremenskih front bodo tisti, ki bodo mešali štrene, ko govorimo o vremenskem dogajanju v drugi polovici marca. Vremenski portal Ciklon napoveduje, da so pred nami obdobja razmeroma toplega in hladnega vremena, kar je običajen pojav po prehodih vremenskih front. "Današnje jutro je bilo eno od takih po včerajšnjem prehodu fronte," pojasnjujejo. Sicer pa lahko pričakujemo, da bodo temperature v marcu skladne z dolgoletnim povprečjem. 

Od zahoda se bo hitro okrepilo območje visokega zračnega pritiska, nad Atlantikom pa že nastaja novo ciklonsko območje z vremensko motnjo, ki bo naše kraje prešla v noči na sredo. 

Ponedeljek bo občutno toplejši od današnje nedelje. V vzhodni Sloveniji bi se po napovedi Ciklona lahko ob jugozahodniku segrelo blizu 20 °C. Torek bo, kot kaže, najbolj deževen dan v tednu, ki je pred nami. "Nad severnim Jadranom bo nastal sekundarni ciklon, ki bo upočasnil prehod vremenske fronte in padavine se bodo postopno razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo meja sneženja nad 1500 m, v noči na sredo pa se bo hitro spuščala in marsikje zlasti v južni polovici, kjer bodo padavine najkasneje ponehale, spustila do okoli 600 m. Nad 700 m lahko zapade nekaj centimetrov snega," napovedujejo.

"Za marec so značilne hitre spremembe vremena, že v četrtek se bo ponovno okrepilo območje visokega zračnega pritiska in čaka nas nekaj sončnih in toplih pomladnih dni. Kot je videti bomo v drugi polovici tedna pod vladavino afriškega anticiklona. Ponekod bodo najvišje dnevne temperature čez dan presegle 20 °C."

V nedeljo bo verjetno na vreme pri nas vplivala nova atlantska motnja. V prvi polovici zadnje marčevske dekade bo zaradi pogostih prehodov atlantske motnje vreme spremenljivo s sončnimi obdobji in občasnim dežjem. Razmeroma toplo bo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 15:07 13.marec 2023.

    Letos so pričeli dovolj zgodaj ustvarjati vreme na način, kot smo ga (s)poznali lani poleti. Suše v Španiji, Franciji. Dežuje le še po kapljicah. Ja, kar pripravimo si plastenke vode in konzerve. Razen, če ne bo naših 'ustvarjalcev prijateljskih podnebnih ...prikaži večih sprememb' končno udarila božja šiba in bodo zato imeli dovolj dela sami s sabo. No, potem bodo pa lokalni jankovići poskrbeli, da (zaščitene) čiste pitne vode ne bo več.