Slovenija
50 ogledov

Na tapeti šole in vrtci

Celjski mestni svetniki so proračun za letos v prvem branju potrdili, a vsem žel Žurnal24 main
Proračun. Letos varčevalno naravnan. Občina se bo dodatno zadolžila za sedem milijonov evrov.

Celje. Mestna občina Celje (MOC) še nima proračuna za letos. Svetniki so namreč na včerajšnji seji mestnega sveta opravili šele prvo 
branje.

“Proračun je investicijsko manj intenziven, saj so se številne velike investicije lani zaključile. Prihodki naj bi tako letos znašali slabih 59 milijonov, odhodkov naj bi bilo za 62 milijonov evrov, primanjkljaj pa bomo – skupaj z odplačilom že najetih kreditov – pokrili z najemom novega dolgoročnega posojila za sedem milijonov evrov,” je pojasnil Sandi Sendelbah, vodja oddelka za finance in gospodarstvo.

Nadzorniki: Dolg naj se zmanjša

Kredit za primanjkljaj. MOC bo s sedmimi milijoni evrov kredita pokrila proračunski primanjkljaj v višini dobrega 3,2 milijona, za en milijon povečala kapitalski delež in bankam odplačala za 2,7 milijona evrov glavnic najetih kreditov.

“Proračun MOC v bilanci prihodkov in odhodkov ni uravnotežen, je pa kljub temu stabilizacijsko naravnan,”
je dejal Jože Turnšek, predsednik nadzornega odbora MOC.

Nadzorniki so MOC priporočili, naj obseg zadolževanja vendarle zmanjša.

Največja naložba vrtec
“Glede na slabo gospodarsko sliko smo vse prihodke in odhodke skrbno načrtovali,” je svetnikom dejal župan Bojan Šrot. Izpostavil je, daje najpomembnejša letošnja naložba izgradnja novega vrtca na Dolgem polju.

“V zelo slabem stanju in zato potrebna obnove sta tudi vrtca na Hudinji in v Novi vasi,” je dodal. Prav tako naj bi v Celju začeli obnavljati staro mestno jedro, kar bo trajalo nekaj let.

Sedemmilijonski kredit
MOC je trenutno zadolžena za 17 milijonov evrov, kar po mnenju Šrota ni pretirano.

“Zadolževanje smo predvidevali, hkrati pa poskušali čim bolj racionalizirati vse izdatke, da bomo pripravljeni na morebitne večje socialne transfere. Kljub varčevanju pa je proračun še vedno investicijsko naravnan,”
je še dejal Šrot.

Nekateri svetniki se z njim niso strinjali. “Sedem milijonov ni malo, sploh pa še nimamo na vpogled zaključnega računa, da bi videli dejansko stanje dolgoročnih kreditov in znesek neplačanih tekočih računov,” je opozoril svetnik Jože Bučer.

Za šole in vrtce premalo
Svetniki so vsi po vrsti opozarjali tudi, da je denarja, namenjenega investicijskemu vzdrževanju šol in vrtcev v proračunu, odločno premalo. “Vsi vemo, kaj se je zgodilo na Osnovni šoli Frana Roša, in da stropi kar tako padajo, moramo preprečiti,” je opozoril svetnik Janko Požežnik.

“Pregledati bi morali prav vse šole in vrtce, da se kaj takega ne bi primerilo še kje,” je dejala tudi svetnica Darja Turk. “V Celju imamo kar 11 različnih šol. To je veliko stavb, v katere je treba nenehno vlagati. Tudi v tiste, ki so za zdaj v dobrem stanju,” pa je poudarila svetnica Marijana Kolenko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.