Slovenija
14075 ogledov

Na teh 589 lokacijah bodo jutri policisti merili hitrost

Merjenje hitrosti
1/3
Saša Despot
Policija je objavila seznam lokacij, kjer bodo jutri izvajali poostren nadzor nad hitrostjo.

Ta teden poteka nacionalna preventivna akcija Hitrost, jutri pa bo policija nadzor nad prehitrimi vozniki še okrepila, saj bo ta dan v več državah Evropske unije potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu bo priključila tudi slovenska policija. Maraton nadzora hitrosti bo trajal od 6. do 18. ure.

Maraton nadzora hitrosti bo potekal na 589 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah, kjer bo hitrost merilo 208 policistov. Hkrati bodo ostale policijske patrulje v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka cel teden, ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah, so opozorili policisti. 

Seznam lokacij lahko najdete tukaj. 

Maraton nadzora hitrosti bomo v Sloveniji izvedli sedmo leto zapored. "Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 % prekoračitev," pravijo na policiji. 

V letu 2020 je bilo kljub manjšemu obsegu prometa ugotovljenih kar 116.180 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj 2.000 kršitev več kot v letu 2019 (114.225). V letošnjem letu 2021 (do 12. aprila) je bilo takšnih že 37.577 kršitev. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 27 oseb, letos do začetka aprila pa že sedem. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin.

Osnovni namen ni kaznovanje

"Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov," so še sporočili policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:59 20.april 2021.

    A Herr Flick malo Janezu v rit leze, al mu spet drugače ne pride, kot takrat ko lahko gleda kako mrcvarijo narod? Ljudje božji, kdaj nam bo dovolj?

  • ode 18:51 20.april 2021.

    Avstrijski policisti so potrdili, da so v nedeljo zvečer ob 19.35 na mejnem prehodu Karavanke zaradi trgovine z mamili aretirali Anisa Ličino. Včeraj so ga premestili v zapor v Celovcu. Ličina je lani jeseni v Ljubljani po besedah naše policije ...prikaži več na nasilnem protestu vodil skupino nasilnežev. Policija ga je zaradi pozivanja k nasilju tudi ovadila.

  • e00c90b31b920b63866c381bdb80cb9aa17a5382 18:32 20.april 2021.

    Terzič pa Pregelj naj izdelajo mnenje za bolnika Fran Rejca in Matjaža Košoroka... .Oni pa imajo bolno duševnost...,pa za Matijo Deklevo tud... .