Slovenija
3448 ogledov

Na teh lokacijah bi postavili sežigalnico

Ljubljana Profimedia
Na Mestni občini Ljubljana preverjajo ustreznost treh možnih lokacij za sežigalnico.

Znanima lokacijama v Mostah, eni ob Zaloški cesti v neposredni bližini moščanske toplarne in eni ob Letališki cesti, so dodali še lokacijo ob Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) na Barju, je danes povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Janković je dejal, da vse tri lokacije obravnavajo enakovredno, trenutno pa poteka njihov preizkus. Na občini preverjajo tehnološko, ekonomsko in okoljsko primernost.

Na lokaciji ob RCERO bi bil glede na drugi dve lokaciji potreben dodaten strošek za pilotiranje objekta zaradi barjanskih tal, a bi prihranili pri prevozu smeti s tovornjaki, saj bi bil vir goriva iz odpadkov takoj ob energetskem objektu. "Kar bi bilo tudi bolje za okolje," je na redni novinarski konferenci povedal Janković. Zdi se mu, da je lokacija na Barju "izvrstna", glavno pa bo mnenje stroke.

Opozoril je, da je gradnja sežigalnice odvisna od države. "Če država ne da koncesije, te sežigalnice ne bo, ker država odloča," je bil jasen. Odločitev občine pa je, da sežigalnico postavi. "Zagotavljam, da bo bolj čista in bolj varna za zdravje, kot je uporaba premoga," je ponovil.

Janković je povedal, da bodo s sežigalnico lahko sami uravnavali višino položnic za ogrevanje. Ljubljana bi bila s sežigalnico 70-odstotno samozadostna, kar vključuje 30 odstotkov biomase, 30 odstotkov sežigalnice in 10 odstotkov vodne in sončne energije. "Ostane še 30 odstotkov za plin, kar je še dopustno. Če plina ni, pa še vedno lahko kurimo premog," meni.

Spet je komentiral tudi nasprotovanje zdravniške stroke sežigalnici. "Zdravniška stroka ima absolutno prav, da na to opozarja, ampak mora tudi primerjati. Danes imamo premog, ki ima svoje izpuste, česar se ni nihče dotaknil," je dejal. Ob tem je obljubil, da bodo izpusti sežigalnice še nižji od najstrožjih zahtev EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:45 04.oktober 2022.

    Ah Zoki, ob vsem tem mene skrbi, da imaš ti spet osebne interese v igri. Imaš le potratno družino, ki ji je včasih malo potrebno pomagati pri poslih. Pa tudi kar tako, samo na besedo o neškodljivosti vpliva na okolje, ...prikaži več ti ni čisto za verjeti. Kaj pa na to rečejo kakšni neodvisni strokovnjaki za okolje in podobno?